Stvaranje uslova za povratak Srba na Kosovo

Na Kosovu, Evropska unija i Kosovska Vlada rade zajedno na stvaranju uslova za povratak raseljenih Srba.

Integracija Srba iz centralnog Kosova u Kosovske institucije daje rezultate. A, u toku je i izgradnja 200 kuća za srpske povratnike, o čemu priču donosi Al Jazeerin Avni Ahmetaj.

Sreten Ivanović i njegova porodica čekali su ovaj trenutak već 13 godina. Oni su, zajedno sa još 11 porodica, konačno dobili ključeve svojih novih kuća u opštini Parteš.

Obezbijeđen posao

Kada su Ivanovići napustili svoj dom 1999, njihova kćerka je imala samo pet dana. Kažu da nije bilo lako početi novi život u drugoj sredini. 

„Imao sam kuću od 220 kvadrata, sređenu i živeo sam lepo, a onda odjedanput nema ništa kreneš, od nule, i šta ćeš. Hvala Bogu samo zdravlje, i onda sve ide jedno po jedno, evo hvala Bogu i kuća došla na red“, govori Sreten Ivanović,  stanovnik Parteša.

To nisu jedine kuće koje se grade za srpske povratničke porodice, na placevima koje je opština dodijelila u blizini njihovih nekadašnjih domova.

Evropska unija zajedno sa Kosovskim vlastima radi na izgradnji 160 kuća za povratnike.

Nova opština Parteš, formirana je po Ahtisarijevom planu decentralizacije, a predsjednik Opštine obećava da će oni koji se vrate moći i da se zaposle.

„Opština stoji na raspolaganju, ne samo što je izgradila domove, nego ćemo u narednim periodu obezbediti i radna mesta od čega će oni da žive. Znači, neko ko hoće da se bavi nekim biznisom, mi ćemo raditi projekte da oni budu u stanju da rade. Ko hoće da radi, mi ćemo da se potrudimo da nađemo radna mesta i da im obezbedimo čvrst opstanak. Ovo je mnogo bitno za našu opštinu, znači i za povratak i za opstanak“, naglašava Nenad Cvetković, gradonačelnik Opštine Parteš.

Za razliku od uspješnog sprovođenja ovog projekta u Partešu, uspjeh je izostao na sjeveru Kosova. Analitičari smatraju da Vlada treba da učini više napora ka integraciji sjevera u kosovske institucije.

Političko pitanje

„Integracija severa je političko pitanje. Znači politička elita na severu još se nada da će se jednog dana integrisati u Srbiju i da će biti deo Srbije. Ovo je glavna prepreka za integraciju Srba u severu. U drugim delovima Kosova Srbi su strahovali da će integracijom doći do asimilacije ali te brige su se pokazale kao neosnovane. Srbi sa juga Kosova su napravili odlučne korake ka integraciji“, kazuje Leon Malazogu, NVO Demokratija za Razvoj.

Povratnici u Parteš nadaju se da će političari ispuniti obećanja koja su dali. Od rezultata predstojećih razgovora predstavnika Beograda i Prištine, zavisi čemu će se nadati njihovi sunarodnici na sjeveru Kosova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO