Srbija prihvata tablu Kosova sa zvjezdicom

Vlada Srbije je na vanrednoj sjednici odlučila: na regionalnim skupovima prihvatljiva tabla Kosova sa zvjezdicom, bez fusnote.

Time je odblokirano učešće Srbije na skupovima na kojima učestvuju i predstavnici Kosova.

Ova instrukcija obezbjeđuje asimetrično predstavljanje, i njome je predviđeno da, na tabli piše Kosovo sa zvjezdicom bez fusnote.

Otklonjena prepreka

U svakom pojedinačnom pratećem dokumentu tekst fusnote mora da bude naveden najmanje pri prvom pominjanju.

„To do sada nije bila praksa, a predstavnici Srbije su napuštali skupove. Sada, neće više biti prepreke za regionalne skupove, Srbija ih neće napuštati“, javio je reporter Al Jazeere iz Beograda Nebojša Grabež.

Ovu ideju inicirala ministrica za evropske integracije Suzana Grubišić, jer je smatrala da je prijašnje ponašanje donosilo štetu samoj Srbiji.

Iako je odluka donesena uoči puta premijera Ivice Dačića u Brisel, te spremanja izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije, iz Vlade tvrde kako je u pitanju uobičajeni tempo, koji nije povezan sa drugim događajima.

Najnovija instrukcija je, kako se pojašnjava, donijeta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa Srbije sa regionalnih skupova. Takođe, navodi se, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Republika Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete.

Direktor Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je Tanjugu da je instrukcija Vlade Srbije o regionalnom predstavljanju Prištine pokazala da je „ovo ozbiljna vlada i Srbija država koja poštuje svoje potpise.“ 

O nastavku dijaloga

“Srbija će biti svuda i braniće interese svojih građana i sve ono što je regulisano Rezolucijom 1244 u Ustavom Srbije”, poručio je Vulin. 

Na pitanje kada očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, Vulin je objasnio da je Srbija u tehničkom i političkom smislu, kao što se vidi, spremna da razgovori “počnu danas”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO