Priča iz podijeljenog grada

Međunarodne snage KFOR-a uklonile su sve barikade koje su prethodnih mjeseci postavljene na sjeveru Kosova. Međutim, jedna je ostala. Saobraćaj preko glavnog mosta na rijeci Ibar u Kosovskoj Mitrovici još je blokiran.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović potražio je odgovor na pitanje je li moguća integracija ovog podijeljenog grada u kojem Albanci na južnoj strani i Srbi na sjevernoj nemaju skoro nikakav kontakt.

Street dance

Složena i teška, tako srpski političari na sjeveru Kosova već godinama opisuju lokalnu situaciju.

Ipak i u takvoj atmosferi grupa mladih iz Kosovske Mitrovice igra na ulicama tog grada. Plesna grupa  Street dance iz Kosovske Mitrovice , redovno nastupa na takmičenjima u plesu. Uspjeli su da na svjetskom prvenstvu osvoje 12. mjesto, a  na evropskom uđu u polufinale.

Koreograf Zorana Janačković kaže da još nisu imali prilike da nastupaju južne od rijeke Ibar na Kosovu.

„Nikad do sada nismo išli dole, nismo imali prilike, uglavnom smo nastupali na severnom delu Kosova“, kaže Janačković.

Za  ovakvu situaciju, načelnik Kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković , krivi KFOR i EULEX:

„Međunarodne snage bezbednosti su se jasno stavile na stranu Prištine i pokušavaju da u ovom periodu završe taj prljavi posao, da na severu Kosova na silu nateraju Srbe da se integrišu u kosovski sistem. U stvari, ono što ne može da uradi Priština, to rade međunarodne snage KFOR i EULEX.“

Barikada na glavnom mostu koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice jedina je koja još nije uklonjena.

O slobodi kretanja

Nedeljković tvrdi da postoje informacije da će KFOR pokušati ukloniti i nju.

„To su informacije iz komande KFOR-a, da oni žele da završe i tu poslednju barijeru. I da omoguće slobodu kretanja, jednostavno sloboda kretanja ne postoji i KFOR želi incidente na KiM“, navodi  Nedeljković.

Dok je posljednje barikade na glavnom ibarskom mostu, građani sjevera Kosova svakodnevno za prelaz koriste nekoliko stotina metara udaljen istočni most na Ibru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je za Al Jazeeru da će bez obzira na novu retoriku zvaničnog Beograda barikade ostati. „Mi smo svih ovih sedmica imali podršku vlade i predsednika Tadića da ustrajemo“, rekao je on. „Današnji preokret tumačimo kao posledicu pritisaka koji dolaze iz EU i od strane Nemačke kako bi Srbija […]

Kuči za srpsko-kosovski dogovor smatra nerealnim implementaciju predlaganih modela i rješenja koji su primjenjivani u svijetu poput odnosa dvije Njemačke, irsko-britanskog modela, Južnog Tirola, te Epena u Belgiji.

18 Aug 2012

Međunarodne snage KFOR-a uklonile su sve barikade koje su prethodnih mjeseci postavljene na sjeveru Kosova. Međutim, jedna je ostala. Saobraćaj preko glavnog mosta na rijeci Ibar u Kosovskoj Mitrovici još uvijek je blokiran. Naš Zoran Kosanović potražio je odgovor na pitanje je li moguća integracija ovog podijeljenog grada u kojem Albanci na južnoj strani i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO