Nikolić među prvim govornicima na GS UN-a

Nakon predstavnika Brazila i SAD-a, Generalnoj skupštini će se obratiti predsjednik Srbije (AFP)
Nakon predstavnika Brazila i SAD-a, Generalnoj skupštini će se obratiti predsjednik Srbije (AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bit će jedan od prvih govornika na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, izjavio je u nedjelju predsjedavajući tog međunarodnog tijela i bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

“Otvaranje Generalne skupštine je formalna stvar i tradicija je od 1946. godine da na otvaranju prvi govori predstavnik Brazila, nakon čega će se obratiti predsednik zemlje domaćina (Sjedinjene Američke Države), a nakon njih će prvi govoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić”, kazao je Jeremić.

Jeremić zvanično preuzima predsjedavanje Generalnoj skupštini UN-a 18. septembra, dok bi debata trebala početi 24. septembra u New Yorku.

Prema Jeremićevim riječima, predsjednik Srbije će se obratiti Generalnoj skupštini odmah nakon predsjednika Brazila i SAD-a, zahvaljujući diplomatskim naporima koje su uložili predstavnici Srbije.

Rast ugleda

“Ovo se, kada je naša zemlja u pitanju, još nije desilo i to pokazuje kakvu vrstu ugleda, nakon što smo dobili predsedavanje Generalnom skupštinom, naša zemlja ima u sistemu Ujedinjenih nacija“, podvukao je Jeremić.

Jeremić je potvrdio da će se u Visokom vijeću predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a naći i bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, kao i mnoge iskusne diplomate iz Španije, Južnoafričke Republike, Turske i Švicarske, čije finansiranje neće, kako tvrdi, snositi Srbija.

Upitan da li će učestvovati u zasjedanju Glavnog odbora Demokratske stranke na kojoj se očekuje rasplet unutar najjače opozicione partije, Jeremić je odgovorio da zbog obaveza u Ujedinjenim narodima neće boraviti u Srbiji u tom trenutku.

“Neću biti prisutan na sednici Glavnog odbora (DS). Kada su u pitanju spekulacije povodom mog članstva u stranci, nije tačno da menjam svoje opredeljenje i okruženje kako vetar duva”, neveo je Jeremić.

On je poručio da će narednih godinu dana u UN-u nositi “dres reprezentacije Srbije” i da će se jednako ophoditi prema vlasti i prema opoziciji.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO