Hrvatska rasprodaje ‘obiteljsko srebro’

Hrvatska vlada odlučila je privatizovati dvije državne kompanije: Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku. Najavljuje i monetizaciju hrvatskih autocesta, odnosno pretvaranje aktive u novac.

Sve ovo pokrenuto je prije nekoliko sedmica, ali reakcije javnosti još uvijek se nisu stišale, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Hrvatskim autocestama uskoro bi mogli gospodariti stranci. Investori se traže i za Hrvatsku poštansku banku, te Croatia osiguranje. Analitičari, političari i javnost su podijeljeni, a ekonomski stručnjak Damir Novotny podupire privatizaciju. Misli da ju je vlada trebala pokrenuti puno prije.

„Ako je zemlja dužna i prezadužena onda obiteljskog srebra nema. Mi moramo voditi računa da se dugovi smanje i da se zadrži razina zaduženosti koju ova zemlja može podnijeti, a ne da buduće generacije moraju otplaćivati dugove ove”, smatra Novotny.

Dugove, uvjeren je profesor s Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić ne treba rješavati rasprodajom državne imovine.
„Dolazimo u jednu nezgodnu situaciju, ako bi se to nastavilo za 10-ak godina Hrvati bi se osjećali kao stranci u svojoj zemlji”, smatra Jurčić.

Državni interes

Hrvatska elektroprivreda ili Hrvatske šume za sada se neće privatizirati. Procjenjene su kao firme od strateškog državnog interesa. No, u nacionalnoj banci vlada je odlučila prodati svoj vlasnički udio do 51,46 posto kapitala. Postupak, koji prethodi privatizaciji državne osiguravateljske kuće također je pokrenut. Planira se prodati do 50 posto državnih dionica, od ukupno 82 posto koliko ih Hrvatska posjeduje.

Novca u proračunu za dokapitalizaciju nema. No, vlada ga nema ni za proračunske rupe, koje planira pokrpati prodajom državnih tvrtki.
„Dug se rješava na drugi način. On se rješava upravljanjem državom i imovinom…država stvara uvjete da se brže proizvodi nego što se troši”, smatra Jurčić.

No, Novotny smatra da vlada ne prodaje tvrtke od strateškog značaja.
„Ulazak u EU znači da će se ta poduzeća naći u direktnoj konkurenciji sa vrlo vitalnim konkurentima u EU i jednostavno neće biti dovoljno konkurentne ako se u međuvremenu ne privatiziraju”, kaže Novotny.

U Vladi su uvjereni da će novi kapital bolje pozicionirati državne tvrtke na tržištu. Smatraju i da privatnik zna bolje od države, koja je dosad pokazala da je loš gospodar.
Okončanje procesa privatizacije državnih poduzeća, koji u hrvatskoj javnosti dižu veliku prašinu ne očekuje se do kraja godine. Realniji rok je, prema mišljenju stručnjaka, proljeće iduće 2013.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO