Grčevita borba sa požarima diljem regije

Vatrogasci iznad Šibenika: Ugašena vatra u pet županija u Hrvatskoj (AP)
Vatrogasci iznad Šibenika: Ugašena vatra u pet županija u Hrvatskoj (AP)

Požari diljem regije i dalje plamte, a sa terena dolaze vijesti o grčevitim borbama vatrogasaca i mještana da vatru odbiju od naselja čije je stanovništvo u strahu. I dalje je najteža situacija u Bosni i Hercegovini, gdje su požari na pojedinim područjima nadomak kuća.

U rejonu sela Jasena, na području Nevesinja, aktivan je požar velikih razmjera i u toku noći se proširio u rejon Mukinje. Ovaj požar ugrožava sela Žuberin, Žulja, Jasena, Rabina, Udrežnje i Bukurići. 

Akcija gašenja je u toku, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Akcije u toku

Požar u rejonu Bratački lug jučer se proširio na područje sela Kovačice i ugrožavao je farmu krava koja je “odbranjena” od vatrene stihije. 

Ovaj požar je zahvatio borovu i bjelogoričnu šumu i usljed jačeg jugozapadnog vjetra proširio se prema rejonu sela Krekovi, Kifino i Mijatovci, a drugi krak se širi prema selima Batkovići i Lepčevine. 

U akciji gašenja požara angažirano je šest vatrogasaca, 14 pripadnika Civilne zaštite, pet radnika Šumskog gazdinstva “Botin”, jedan broj radnika Planinskog dobra i veći broj mještana. 

Požar na Trebinjskim brdima i dalje je aktivan i akcija gašenja je u toku, dok je u Bijeloj gori pod kontrolom i stanje na požarištu se prati.

Iz Civilne zaštite potvrđuju da se novi požar, koji je izbio jučer u poslijepodnevnim satima na području sela Klikovići u Trebinju, širi prema rejonu Taleži. Vatra je zahvatila minirano područje, a stanje na požarištu se prati. 

Na području općine Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu sela Baljci i prijeti da se proširi prema selima Golobrđe i Preraca. Aktivni su i požari u rejonu sela Zvijerina i na području planine Sitnice. 

Požar iz pravca Brezovih dola prijeti da se proširi u širi rejon sela Rioca i Babe planine. 

U općini Višegrad na području Gornjeg Vardišta, jučer u poslijepodnevnim satima, izbio je požar kod sela Meškovići, koji se usljed jakog vjetra brzo proširio, zahvativši područje sela Panjak u Srbiji i rejon sela Batkovice u entitetu Republika Srpska. 

U požaru su izgorjele tri napuštene kuće i pet pomoćnih objekata u mjestu Gornje Vardište i jedna napuštena kuća u selu Jojići. 

Helikopter Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije je djelovao na ovom području sa oko 15 naleta. Stanovništvo i objekti trenutno nisu ugroženi, a stanje na požarištu se prati. 

I požar u kojem gori nisko rastinje u kanjonu rijeke Ugar je i dalje aktivan i širi se prema području u blizini sela Mokri Lug. Teren je nepristupačan za prilaz vatrogasnim vozilom i gašenje požara je otežano. 

Na području Srebrenice i dalje je aktivan požar na lokalitetu Bijele njive u Podravanju. 

Utvrđivanje prioriteta

Takođe, područja zahvaćena požarom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Mostar, Jablanica i Konjic)   su obišli Alija Tihić, direktor federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora FUCZ za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo. 

Takođe, najugroženije područje općine Konjic posjetio je i Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba civilne zaštite. 

Tokom posjete utvrđeni su određeni prioriteti na preduzimanju preventivnih mjera kako bi se već lokalizirani požari držali pod kontrolom. 

S tim u vezi, Ivaković Lijanović i Tihić, su procijenili da je potrebno hitno djelovati s lica mjesta i od manje ugroženih općina i kantona zatražiti hitnu intervenciju u vatrogasnim vozilima cisternama i ljudstvu. 

To je i učinjeno i od Tuzlanskog i Kantona Sarajevo zatražena je hitna pomoć i telefonski dogovorena tako da su u toku njoći sa subote na nedjelju na područje općine Konjic došla 4 vozila (1 vatrogasno i tri cisterne iz Tuzle, Kalesije, Gračanice i Živinica), zatim dva vatrogasna vozila iz Sarajeva, PVB Sarajevo, i dvije cisterne za dopremu vode iz preduzeća Rad Sarajevo. 

Isto tako, hitno je s terena zatraženo angažiranje helikoptera OSBiH, i međunarodna pomoć u vidu kanadera kojim bi se požar na području općine Konjic stavio pod kontrolu. 

U ranim satima, jutros su  sva navedena sredstva pristigla na području općine Konjic, a i otpočeo je s dejstvom helikopter OSBiH.

U Mostaru u  protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali u devet navrata i to u Sjevernom logoru, na Rabini (dva puta), u mjestu Žulja, u Livču, na Bišću polju (dva puta), na Ruištu i u G. Grabovici, a gorjeli su trava, nisko rastinje i šuma. 

Kvaliteta zraka

U općini Jablanica svi požari na području sela Glogošnica su pod kontrolom. Još  postoji opasnost od obrušavanja panjeva koji nisu potpuno izgorjeli, koji tinjaju na pojedinim točkama u kosinama iznad i okolo sela Šanica i Glogošnica. 

Za cijelo vrijeme proteklog dana i tokom protekle noći, vodile su se grčevite borbe za stavljanje pod kontrolu ovih požarišta. 

Jučer je također u ulici Komune Vejle izbio požar koji je zahvatio jedan stambeni objekat. Brzom intervencijom vatrogasaca općine Jablanica požar je lokaliziran. 

Što se Crne Gore tiče, u Podgorici je u nedjelju izmjereno zagađenje zraka skoro tri puta veće od normalnog, što je deseti uzastopni dan da se žitelji glavnog grada Crne Gore guše u dimu zbog visokih temperatura i brojnih požara u okolini.

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta zraka, objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u Podgorici je u devet sati srednja koncetracija praškastih čestica u vazduhu iznosila 123,1 mikrograma po metru kubnom, što je skoro tri puta više od prosječne vrijednosti. Dozvoljena granična vrijednost iznosi 50 mikrograma praškastih materija.

U Srbiji , požari u nekoliko sela na područiju opštine Prokuplje i dalje bukte, a u nedjelju ujutro se ponovo rasplamsao požar u selu Rgaje koji prijeti da zahvati nekoliko kuća, izjavio je Tanjugu šef šumske uprave u Prokuplju Stojan Bjelić.

U selima Rgaje i Novi Ðurevac živi oko 150 starijih mještana koji su u strahu.

Nakon jučerašnjeg dejstva ruskog aviona “Iljušin” i poljoprivredne avijacije taj požar je stavljen pod kontrolu, ali se jutros ponovo rasplamsao.

Uspjeh u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, tokom jučerašnjeg dana i u nedjelju ujutro ugašeni su svi požari u pet južnijih hrvatskih županija, a vatrogasci još dežuraju na Svilaji kod mjesta Donji Baljci jer je požar zahvatio veliku površinu u dvije županije, no trenutno nema otvorenog plamena, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ugašen je požar na području Rudina iznad Kaštela, a vatrogasci su obilazili i nadzirali požarište.

Požar na otvorenom prostoru na Čiovu-područje Gradine-Trogir je takođe ugašen.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Gost u studiju Al Jazeere bio je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, zadužen za zaštitu i spašavanje. On je govorio, između ostalog, o kompliciranoj proceduri u procesu gašenja požara i o načinu na koji se ona odražava na efikasnost gašenja požara.

U Hrvatskoj požari. Prema informacijama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, još se gase požari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kod Komina i Plata. Požari u zadarskoj i šibensko-kninskoj županiji su lokalizirani. Priča Ivane Brkić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO