Srbija: Rasprava o rebalansu budžeta

Skupštine Srbije u Beogradu je u ponedjeljak počela raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Na sjednici se očekuje i usvajanje paketa finansijskih zakona čiji je cilj jačanje privrede Srbije, ali i smanjenje deficita u državnom budžetu.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kazao je da se na sjednici poslanicima neće skraćivati vrijeme za raspravu kako bi svi mogli da kažu šta misle o predloženom rebalansu. Diskusija o rebalansu budžeta potrajat će do kraja radne sedmice.

Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić javlja da je sjednica Skupštine Srbije sazvana od strane 123 poslanika, koji će raspravljati o 136 tačaka dnevnog reda.

Glavna tema sjednice će biti prijedlog rebalansa budžeta za 2012. godinu, a najbitnija tačka je povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost  (PDV) sa 18 na 20 posto, s tim da će porez na osnovne životne namirnice ostati osam posto.

Deficit Srbije

Bit će riječi i o deficitu Srbije, koji iznosi oko 1,75 milijardi eura.

Tokom dana se moglo čuti da će protiv prijedloga rebalansa budžeta glasati glavna opoziciona Demokratska stranka, zatim Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, a za prijedlog neće glasati ni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara.

Poslanici bi u srijedu mogli diskutirati o povećanju cijena akciza na naftne derivate i cigarete, kazao je Kostić.

Poslanici će razmotriti paket finansijskih zakona, koji bi trebali smanjiti budžetski deficit i poboljšati privredu.

U paketu je i prijedlog zakona kojim će se ukinuti 138 fiskalnih nameta, ali i prijedlog za ukidanje nekoliko državnih agencija i savjeta.

Sjednica će trajati do kraja sedmice, a poslanici se mogu izjasniti krajem sedmice.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO