Potjernice za osumnjičenima iz akcije Lutka

U akciji Lutka u BiH uhapšeno je 18 lica (Al Jazeera)
U akciji Lutka u BiH uhapšeno je 18 lica (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine donio je u utorak naredbu za raspisivanje međunarodnih potjernica za više osumnjičenih lica, među kojima je, prema nezvaničnim saznanjima agencija Srna, Naser Keljmendi, čovjek sa crne liste američkog State Departmenta.

Iz Suda BiH nisu željeli precizirati  imena osoba koje se potražuju, osim da se one sumnjiče u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi pod nazivom “Bojan Cvijan i drugi”.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Srna prenosi da je potjernica raspisana i za Keljmendijem.

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je prošle sedmice da će Sud BiH i Interpol raspisati međunarodne potjernice za više osoba, među kojima je i Keljmendi.

Bez praćenja u Crnoj Gori

Nakon policijske akcije Lutka, provedenoj prošle sedmice, 18 lica osumnjičeno je za ubistva, pljačke i organizirani kriminal.

Crnogorska policija saopćila je ranije da je Keljmendi, državljanin BiH, 10. septembra napustio Crnu Goru i otišao na Kosovo.

Ranije u utorak, direktor Uprave policije Crne Gore Božidar Vuksanović izjavio je da crnogorska policija nije pratila Keljmendija.

“Za praćenje neke osobe potrebno je ispoštovati pravne procedure i imati sve osnove za to”, kazao je Vuksanović i naglasio da Crna Gora nije i neće biti utočište kriminalaca.

Vuksanović je televiziji Vijesti kazao da je Crna Gora uvijek pokazivala želju i spremnost da sarađuje sa policijskim organima Bosne i Hercegovine po svim pitanjima.

Hapšenja u BiH

Upitan da li su organi BiH u slučaju Keljmendija pokazali nepovjerenje prema institucijama Crne Gore, on je kazao da nije u pitanju povjerenje ili nepovjerenje, već profesionalni standard.

Crnogorska policija saopćila je ranije da je Keljmendi, državljanin BiH, 10. septembra napustio Crnu Goru i otišao na Kosovo.

Mediji su ranije prenijeli da se Keljmendi, jedna od glavnih meta u akciji Lutka, kojom je prošle sedmice razbijena najveća kriminalna organizacija u BiH, krije u rodnom gradu Peći.

Kosovski ministar policije Bajram Rexepi prošle semdice nije želio komentirati saznanja podgoričkih medija da se Keljmendi nalazi na području Peći.

Crnogorska uprava policije potvrdila je podgoričkim Vijestima da je Keljmendi iz Crne Gore otišao na Kosovo prošlog ponedjeljka.

Izvori : Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Nakon akcija ‘Lutka’ i ‘Boss’, u BiH ništa više neće biti isto, naglasio direktor Državne agencije za istrage i zaštitu.

14 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO