Peti slučaj zaraze virusom zapadnog Nila

Slavonski Brod: Prvi autohtoni slučaj meningoencefalitisa u Brodsko-posavskoj županiji (Wikipedia)

Služba za mikrobiologiju hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo otkrila je i peti slučaj zaraze virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj, a radi se o autohtonom slučaju kod pacijentice iz Slavonskog Broda, izjavila je Marica Miletić Medved, specijalist epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

“Radi se o autohtonom slučaju virusa. Oboljela pacijentica stara je 60 godina i sa šireg je područja Slavonskog Broda. Oboljela je 29. kolovoza. Nakon vrućice uslijedili su i drugi simptomi, poput znakova encefalitisa. Pacijentica je izvan životne opasnosti. Inkubacija encefalitisa virusa zapadnog Nila je dva do 15 dana, a pacijentica u tom periodu nije boravila izvan Brodsko-posavske županije, tako da je ovo prvi autohtoni slučaj meningoencefalitisa u ovoj županiji”, rekla je ona na vanrednoj konferenciji za novinare.

Za pacijenta kod kojeg je zaraženost virusom zapadnog Nila utvrđena 6. augusta potvrda nalaza iz italijanskog referentnog laboratorija još nije stigla.

Bez učinkovitog cjepiva

Uobičajeni način prenosa virusa zapadnog Nila na ljude je ubod komaraca, međutim, ne i u slučaju šezdesetogodišnje pacijentice.

“Pacijentica naglašava da se pazila i da ne pamti ubod komarca. Anamnezom smo utvrdili da je krajem kolovoza boravila izvan područja grada i da je tada bila izložena ekskretima velikih ptica močvarica. Riječni galeb ju je onečistio preko dijela lica, tako da s velikom vjerojatnošću možemo reći da se zarazila preko očne sluznice”, kaže Miletić Medved.

Prisutnost autohtonog virusa zapadnog Nila za liječnike nije iznenađenje, jer je njegova prisutnost utvrđena još 2005. godine, tokom jednog istraživanja.

Tada je prisustvo virusa zapadnog Nila utvrđeno u manje od dva posto ispitanih slučajeva.

Istraživanja koja su veterinari proveli na konjima 2010. godine potvrdila su raširenost tog virusa i kod konja.

Za sada nema učinkovitog cjepiva protiv tog virusa zapadnog Nila.

Jedini učinkoviti način borbe protiv virusa za sada je larvicidno tretiranje komaraca.

Izvor: Agencije