Milanović: HDZ omalovažava Tuđmana

Hrvatski premijer Zoran Milanović zatražit će da se o Sporazumu o granici s Bosnom i Hercegovinom odlučuje dvotrećinskom većinom.

Poslije ljetne pauze, Hrvatski Sabor u utorak je nastavio s radom i izbile su žestoke rasprave između vladajućih i opozicije.

Najžešće rasprave vodile su se o ratifikaciji graničnog sporazuma sa BiH.

Milanovićeva najava o dvotrećinskoj većini  znači da su za usvajanje potrebni glasovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Male šanse

“U najjačoj opozicionoj stranci već su ranije donijeli stav da se prihvatanju sporazuma protive, što znači da su minimalne šanse da se prihvati”, izvijestio je iz  Sabora reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Na pitanje Tatjane Šimac Bonačić, saborske zastupnice Socijaldemokratske partije (SDP) koji je motiv Vlade da upravo sada ide u ratifikaciju sporazuma koji su potpisali nekadašnji predsjednici Hrvatske i Bosne i Hercegovine Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, Milanović je odgovorio:

“To je državnički stav i mogu pogriješiti u njemu da se taj ugovor ratificira dvotrećinskom većinom. Ako je ugovor o abitraži usvojen dvotrećinskom, onda tu ne bi trebao biti slučaj… ja ću predložiti da ide dvotrećinskom. “

Milanović je članove HDZ-a prozvao za omalovažavanje Tuđmana, ali i da se sporazumu protive iako su njegovu ratifikaciju predlagali u dva navrata.

“Grozno je ovdje slušati kako karakterizirate bivšeg predsjednika, on je umro dva mjeseca nakon potpisivanja sporazuma koji nije mogao biti potpisan jer su komisije na terenu radile pet godina i danas imamo to što imamo”, kazao je Milanović.

Milanović tvrdi da Hrvatska tim sporazumom dobiva 15 hektara teritorije više nego BiH. Zastupnike je zanimalo kako se rješavaju i ostala otvorena granična pitanja sa susjedima.

Zoran Vinković, saborski zastupnik HDSSB-a upitao je da li se ta pitanja rješavaju pod pritiskom Evropske unije ili ih Hrvatska zaista želi riješiti.

“Ovdje se radi o želji da Hrvatska poštuje međunarodno pravo ,ono što je potpisao naš suveren, koji nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je znao što radi “, rekao je Milanović. 

HDZ: Ucjene iz BiH

U HDZ-u smatraju da će se o sporazumu raspravljati isključivo iz razloga jer je Hrvatska izložena ucjenama.

“Kada jedan ministar prometa iz BiH ucjenjuje Hrvatsku i poručuje da se Pelješki most neće graditi sve do onog trenutka dok se ne ratificira granični sporazum?” pitao je Davor Stier, saborski zastupnik HDZ-a.

“Poštovani kolega, da biste razumjeli Hrvatsku, morate imati iskustva života u Hrvatskoj, a vi to ne razumijete”, odgovorio je Milanović.

Ratifikacija sporazuma na klupama zastupnika trebala bi se naći već do kraja ovog mjeseca. 

Milanović se dotakao i izgradnje Pelješkog mosta, a HDZ upozorio da su potpisivanjem ugovora i otvaranjem radova bez novca, napravili krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO