Turska novinarka puštena iz pritvora

UNHCR se nada da Hrvatska neće izručiti Ozerdem Turskoj (Al Jazeera)

Dubrovački Županijski sud ukinuo je ekstradicijski pritvor turskoj novinarki Vicdan Ozerdem koja je u poslijepodnevnim satima izašla na slobodu iz zatvorske bolnice u Zagrebu, kazao je njen advokat Tihomir Mišić.

Pritvor novinarki zamijenjen je mjerama opreza, što znači da ne smije napuštati boravište, mora se dva puta sedmično javljati u policiju, te joj je privremeno oduzeta putna isprava, rekao je Mišić.

Napomenuo je kako odluka o puštanju na slobodu ne utječe na postupak ekstradicije, već to samo znači da će se Ozerdem moći braniti sa slobode.

Mišić je kazao da je podnio žalbu Vrhovnom sudu na rješenje Županijskog suda u Dubrovniku, koji je krajem prošle sedmice odlučio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Turskoj.

Terorizam ili politički progon

Turska traži njeno izručenje zbog optužbi za terorizam, dok novinarka i nevladine organizacije tvrde da je žrtva političkog progona u Turskoj, gdje je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv Vlade.

Vicdan Ozerdem uhapšena je krajem jula  na graničnom prijelazu u Metkoviću, gdje je došla na odmor iz Njemačke, u kojoj ima status izbjeglice

Nakon što je dubrovački sud u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj, reagirale su nevladine udruge i građanski pravobranitelj Jurica Malčić koji je u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo da smatra da bi Hrvatska izručenjem turske novinarke postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj ima azil.

Stav Milanovića

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu da njegova Vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta.

Novinarka Ozerdem, koja je bila u zatvorskoj bolnici zbog narušena zdravlja boravit će u Zagrebu dok bude trajao ekstradicijski postupak, rekao je Mišić.

“Bila je zadovoljna, potpuno druga osoba. Trenutak može cijelu priču preokrenuti”, rekao je on.

Odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju turske azilantice iz pritvora pozdravilo je predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj, koje je izrazilo nadu da će Hrvatska poštivati međunarodne i evropske standarde, te neće izručiti Ozerdem Turskoj.

Izvor: Agencije