Rompuy: Napredak ka EU-u stabilizira Balkan

Rompuy (desno) je pozdravio Nishanijevu (lijevo) posvećenost reformi sudstva u Albaniji (EPA)

Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a napredak na putu ka EU-u pokreće reforme u svim sektorima društva, jača saradnju i stabilizira čitavu regiju, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy.

U saopćenju objavljenom poslije sastanka sa predsjednikom Albanije Bujarom Nishanijem, Rompuy je pozvao Vladu i opoziciju u toj zemlji da ulože zajedničke napore kako bi postigli konkretne rezultate u ispunjavanju 12 prioritetnih zahtjeva navedenih u grubim crtama u mišljenju Komisije.

“Poštovanje vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, od ključnog je značaja”, poručio je Rompuy, pozdravivši Nishanijevu snažnu posvećenost reformi sudstva.

“Nema sumnje da je budućnost Albanije u EU“, rekao je predsjednik Evropskog vijeća, podsjetivši na značaj nastavka političkih reformi i napomenuvši da konkretan napredak na putu ka EU-u u potpunosti zavisi od Albanije i njene uspješnosti u postizanju rezultata u ključnim reformskim oblastima.

Veliki napredak

Ocijenivši da Albanija može postići veliki napredak na putu ka svom cilju do kraja godine, predsjednik Evropskog vijeća je rekao da će Evropska komisija procijeniti situaciju u oktobru, a da će Vijeće o toj procjeni raspravljati u decembru.

“Evropska integracija iziskuje istinske nacionalne napore i inkluzivan projekat, a dalja posvećenost i stabilan i konstruktivan politički dijalog su ključni za uspjeh Albanije”, poručio je on.

Rompuy je istakao da visok nivo podrške koju albanski građani pružaju evropskoj integraciji predstavlja značajan stub oko kojeg politički lideri mogu izgraditi zajedničku platformu u interesu zemlje.

U saopćenju iz Brisela se dodaje da su u razgovoru Rompuy i Nishani dotakli i temu daljeg doprinosa Albanije stabilnosti u regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Primjer Albanije, ali i drugih država Zapadnog Balkana na putu ka EU-u, pokazuje da je bolje ne očekivati mnogo od eurointegracija.

opinion by Janusz Bugajski
Published On 12 Sep 2012

Dva dana trajao je međuparlamentarni susret na relaciji Brisel – Albanija. Zaključeno je kako je potrebna nužna reforma parlamenta u Tirani te smanjivanju diskriminacije, osobito Romskog stanovništva. Pravila igre za Albaniju i njen put ka Evropi jasno su zacrtana. Izvještava Katarina Drlja.

Published On 12 Jul 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO