Fule: Političari destabiliziraju Makedoniju

Makedonski političari destabiliziraju situaciju u zemlji, a makedonska Skupština do kraja godine mora donijeti niz novih zakona, izjavio je tokom posjete Skoplju komesar Evropske komisije (EK) za proširenje Štefan Fule.

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, komesar je pozitivno ocijenio dosadašnji napredak u provođenju reformi izbornih zakona i slobode govora, ali izrazio i očekivanja da će do kraja decembra biti doneseni i drugi zakoni predviđeni dijalogom o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Zatražio je da političke partije nađu način da prevaziđu pitanja koja društvo dijele po etničkoj osnovi, te kazao da u tom pogledu treba pratiti Ohridski sporazum.

Fule je pozdravio činjenicu da je u Skupštini predložen zakon o dekriminalizaciji klevete, za što smatra da će dovesti do veće slobode medija.

Pregovori Grčke i Makedonije

“U subotu su doneseni na glasanje i zakoni koji se tiču izbora. Sa ovim zakonima očekuje se da se napravi distinkcija između političkih stranaka i države. Isto tako očekuje se da se uredi finansiranje izbornih kampanja”, izvijestila je Smilevska.

Govoreći o sporu Makedonije i Grčke u vezi s imenom Makedonija, Fule je kazao kako će s premijerom Nikolom Gruevskim u Skoplju govoriti i o dobrosusjedskim odnosima.

“Nije hteo da ulazi u detalje. Rekao da ga je Gruevski informisao o toku dosadašnjih pregovora i izrazio nadu da će pregovori što brže doći do kraja i da će se naći kompromisno rešenje”, kazala je Smilevska.

Fule je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što nije bilo bilateralnih susreta sa grčkim zvaničnicima, te rekao da se nada takvim susretima na svim nivoima.
On je kazao kako očekuje da ove jeseni Makedonija dobije preporuku EK-a za početak pristupnih pregovora sa EU-om, ali i dodao da je to stvar političke odluke.

Izvor: Al Jazeera