Standard građana u Srbiji drastično opao

U uslovima krize, potrošači kupuju samo što je neophodno, ali sada se i tu bira (EPA)

Građanima Srbije ove godine opao je životni standard u odnosu na prethodnu. 

Realna potrošačka korpa za prosječnu porodicu u Srbiji iznosi 938 eura (110.000 dinara), mišljenja su domaćih stručnjaka.

Sagovornici agencije Tanjug su ocijenili da je standard stanovništva u Srbiji drastično opao, kupovna moć je za 30 procenata manja nego lani, a svakodnevna poskupljenje hrane će potrošače dovesti na rub egzistencije.

Iznos za pojedinca

Sa 426 eura (50.000 dinara), koliko su po statistici mjesečna raspoloživa sredstva za domaćinstvo može da živi pojedinac ukoliko nije podstanar, kazali su upućeni.

Podaci iz regiona

Siromaštvo vlada u cijelom regionu bivše Jugoslavije, izuzev Slovenije, gdje građani sa prosječnom platom od 980 eura imaju bolji standard, slijedi Hrvatska sa prosječnim zaradama od 755 eura, Crna Gora sa blizu 500 eura, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 418, navela je Vida.

Ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković je rekao da u potrošnji domaćinstva u Srbiji 43,7 procenata mjesečnog primanja odlazi na hranu, ali se kupuje samo najosnovnije – hljeb, mlijeko, jogurt i neke jeftinije mesne prerađevine dok je postrošnja mesa osjetno pala.

Stanković je naglasio kako prosječno domaćinstvo sa mjesečnim primanjima jedva može da zadovolji najnužnije potrebe, a dnevni račun u trgovinama iznosi 2,3 eura (270 dinara).

Socijalna slika je još teža ukoliko se uzmu u obzir visoka stopa nezaposlenosti koja je premašila 25 procenata, niske penzije, ali i kašnjenje plata zaposlenih, primijetio je Stanković.

Cijene pod kontrolu

Stanković je naveo da država, na neki način, mora da drži pod kontrolom cijene osnovnih životnih namirnica i ne dozvoli poskupljenje hljeba i mlijeka.

Predsjednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida je ocijenila da će svakodnevna poskupljenje hrane dodatno smanjiti potrošnju osnovnih životnih namirnica i dovesti potrošača na nivo pukog preživljavanja.

U uslovima krize, potrošači kupuju samo što je neophodno, ali sada se i tu bira, dodala je ona.

Srbija je skoro tri puta siromašnija od Evropske unije što pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda o ukupnom domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku.

“Ukoliko imate trgovce koji kažu da je potrošnja mesa u odnosu na prethodna tri meseca opala za 50 odsto dok je sve poskupelo od mesa,mleka, goriva, testenine, kućne hemije, režija, konditorskih proizvoda, onda je sasvim jasno da je kupovna moć potrošača opala bar za 30 procenata u odnosu na prethodnu godinu”, kazala je Vida.

Istakavši da je statistika jedno, a realnost i potrošanja drugo, Vida je navela da sa 426 eura (50.000 dinara) mjesečno može da živi pojedinac, pod uslovom da nije podstanar dok je realna prosječna potrošačka korpa za domaćinstvo oko 938 eura (110.000 dinara).

‘Standarda možda i nema’

“Ono što najviše utiče na standard građana je nezaposlenost, neizvesnost prilikom zapošljavanja, stalna poskupljenja, tako da standarda u Srbiji možda i nema”, ukazala je Vida.

Kako je objasnila, Srbija je skoro tri puta siromašnija od Evropske unije što pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda o ukupnom domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u drugom tromjesečju u Srbiji iznosila su 427 eura (50.061 dinara).

Na stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva na nivou Srbije odlazilo je 14,4 posto ukupnih izdataka dok su izdaci za transport u Srbiji činili 7,9 posto ukupnih izdataka.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Privredna komora Srbije u ekonomskim mjerama koje predlaže traži od Vlade da se ukinu brojni državni nameti koji opterećuju privredu. Ovo je za Al Jazeeru komentirao Aleksandar Stevanović, ekonomista iz Centra za slobodno tržište.

Published On 14 Jun 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO