Josipović: Hrvatska uzor u pravima manjina

Josipović: Nacionalne manjine bogatstvo i one nas povezuju s drugim zemljama (Arhiva)
Josipović: Nacionalne manjine bogatstvo i one nas povezuju s drugim zemljama (Arhiva)

Pedesetak studenata i profesora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sudjeluje u radu Regionalne škole manjinskih prava, koja je poslijepodne svečano otvorena u Medulinu, u prisustvu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Razmišljanja splitskog gradonačelnika

Splitski gradonačelnik Željko Kerum gostujući u emisiji Hrvatske televizije „Nedjeljom u 2“ istaknuo je kako su njegove poteškoće počele prije tri godine, kada je gostujući također u HTV-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“, odgovarajući na upit urednika Aleksandra Stankovića, izjavio kako ne bi želio imati Srbina za zeta, te da su mu prijatelji i poznanici Srbi pravoslavci zamjerili na njoj.
„Moji su problemi počeli tada jer najveći utjecaj na financije i medije danas u Hrvatskoj ima srpska i jugoslavenska opcija; Srbi imaju utjecaj na medije i novce većinski u Hrvatskoj“, kazao je Kerum. Ocijenio je kako Srbi imaju „strašne pozicije“ i, kako je rekao, djeluju na novac Evrope a kamoli u Hrvatskoj.
Na opasku urednika emisije Stankovića kako je tadašnja (prije tri godine ) njegova izjava da Srbi moraju znati gdje im je mjesto, šovinistička, Kerum je odgovorio da nije šovinista nego je rekao što misli. Po njegovom mišljenju historija pokazuje da ne trebamo glumiti tim „brakovima“.
Još je dodao: “To što sam ja rekao, to je moje mišljenje i mišljenje cijele države, samo što se većina države nikada nije našla u situaciji da ju netko pita za mišljenje o Srbima.”

Josipović je tom prilikom istakao kako Hrvatska danas može biti u mnogo čemu uzor u uređenju prava nacionalnih manjina, premda se, kako je rekao, dnevno susreće s nekim ozbiljnim problemima, ali ih Hrvatska ima snage riješiti.

“Sa svojom idejom poštivanja nacionalnih manjina i organizacije kako ta prava provoditi u praksi, Hrvatska će sutra biti još veći uzor drugima”, naglasio je Josipović. Dodao je kako su zapravo nacionalne manjine bogatstvo i one nas povezuju s drugim zemljama.

Tokom rada petodnevne Regionalne škole manjinskih prava, koja se održava u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Vijeća Evrope raspravljat će se o okvirima zaštite prava manjina u jugoistočnoj Evropi, o evropskim okvirima i primjerima zaštite manjina te o regionalnoj saradnji.

Hrvatski predsjednik je u svom obraćanju kazao i to da regionalna politika, politika mira i saradnje je dobra politika za Hrvatsku i nju treba provesti u djelo do kraja.

Nepoštivanje zakona

Govoreći o problemima s kojima se Hrvatska najčešće susreće, ocijenio je kako se oni uglavnom odnose na slučajeve u kojima se ne poštuje Ustavni zakon, posebno kada je riječ o proporcijalnoj zastupljenosti u nekim tijelima vlasti.

“U praksi ima još problema u povratku. Svi se imaju pravo vratiti, svatko ima pravo na svoju imovinu, ali uvjeti života, na primjer, pitanje struje, vode, nalaženja posla, koji možda nisu specifični samo za pripadnike manjina, otežavaju povratak ili život onima koji su se vratili”, naglasio je predsjednik Josipović.

Dodao je kako su srećom davno “iza nas vremena kada su ljudi koji su se željeli vratiti, bili fizički ugroženi, a sada smo u prilici da rješavamo probleme druge naravi, i mi to možemo i to je za dobro Hrvatske.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO