Gradonačelnici protiv poskupljenja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u nedjelju da neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja (EPA)
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u nedjelju da neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja (EPA)

Hrvatska eletroprivreda uputila je zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku.

To je izazvalo reakcije stanovništva i javnosti a među prvima su se oglasili i pojedini političari.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u nedjelju da neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja, kao i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, koji je najavio da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev.

Poziv na razboritost

“Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer, cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka”, kaže Barišić koji se nada da će vijećnici imati dovoljno razboritosti i mudrosti u ovoj odluci.

Zahtjev Zaprešića HERA-i

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk za HTV je izjavio da je grad, kao što zakon nalaže, podnio zahtjev za mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tom poskupljenju. “Znamo da je HERA od HEP – Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje”, rekao je gradonačelnik Zaprešića. Sigurno nećemo dopustiti da građani na ovakav način budu ponovno stavljeni pred gotov čin. Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini, rekao je, pak, za HTV v.d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka Milan Kamenko.

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika saopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti.

“Ovakav veto gradonačelnik će iskoristiti jer se tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u takvim javnim službama i nakon toga provedenim restrukturiranjem i reorganizacijom u dijelu kapaciteta kojima raspolažu ta javna poduzeća, može govoriti o eventualnoj korekciji cijena, pa tako i usluge grijanja, iskazujući pritom obzir prema građanima koji dnevno žive podnoseći sve posljedice kriznih i recesijskih uvjeta”, stoji u saopćenju Bandićevog ureda.


Cijene grijanja nisu rasle od 2009.

Kao razloge poskupljenja od 36,7 posto u HEP-u navode činjenicu da cijene grijanja nisu rasle od 2009., da cijena goriva, koje je u međuvremenu poskupjelo, čini tri četvrtine troškova u da je HEP – Toplinarstvo lani imalo gubitak veći od 320 miliona kuna.

Poskupljenje za 123.000 kućanstava

Direktor HEP-ova Toplinarstva Robert Krklec smatra da su sve to dovoljni i opravdani razlozi za poskupljenje grijanja.

HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio lokalnim vlastima u šest gradova sjeverozapadne Hrvatske koje, prema Zakonu o energiji, donose konačnu odluku, na temelju mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Mediji navode da bi poskupljenje zahvatilo oko 123.000 kućanstava i da bi se, naprimjer, mjesečni račun od 400 kuna popeo na 550.

Izvor: Agencije

 


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO