Glavni problemi građana Kosova

Odluka o prestanku nadgledane nezavisnosti Kosova, nema puno uticaja na svakodnevni život ljudi.  Ekonomija je loša, nezaposlenost velika, a prema riječima građana, veliki problem je i korupcija.

Oni očekuju da se domaće vlasti uhvate ukoštac sa ovim problemima i poboljšaju uslove života.

Proslava je prošla i Priština se vraća svakodnevnom životu. A u njemu isti životni problemi kao i prije.

A za loše stanje odgovornost je sada isključivo na domaćim vlastima. Nema više međunarodne zajednice koja nadgleda njihov rad.

“Nezaposlenost, loša ekonomija i korupcija glavni su problemi građana Kosova. Pred ovdašnjom vladom je velika obaveza ukoliko želi početi rješavati ove probleme i preuzeti punu odgovornost za bolji život građana kosova”, izvještava Adisa Ruždić iz Prištine. 

‘Nema mjesta za retoriku’

Behget Pacolli je najuspješniji albanski biznismen i lider Alijanske za novo Kosovo koja je dio vladajuće koalicije. Kaže da se vlada mora koncentrirati na ekonomski razvoj i zapošljavanje.

“Nema više mjesta za retoriku, nema više mjesta za obećanja, nema više mjesta za gubljenje vremena za druge stvari. Ja ću razgovarai sa svojim kolegama u Vladi da Kosovo od sada govori samo jedan jezik. Koji je to jezik. To je Ekonomski. Samo uz to ćemo moći ići naprijed i samo uz to ćemo moći otvoriti vrata kada je riječ o integracijama”, kaže Pacolli, zamjenik premijera Kosova.

Kosovo nema socijalno osiguranje, penzioni fond ne postoji. Ovo su gorući problemi sa kojima se vlada što prije mora uhvatiti ukoštac.
 

Izvor: Al Jazeera