Degert: MMF spreman opet pomoći Srbiji

Misija MMF-a nije zadovoljna prijedlogom rebalansa budžeta za 2012. godinu (AFP)
Misija MMF-a nije zadovoljna prijedlogom rebalansa budžeta za 2012. godinu (AFP)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vincent Degert nije isključio mogućnost da MMF ponovo dođe u Srbiju, ako u toj monetarnoj instituciji vide spremnost zemlje za rješavanje problema.

“Kao što znamo bilo je nekih mjera kada je riječ o prihodima, ali javna potrošnja je još uvijek visoka, što znači da je deficit visok”, rekao je Degert u nedjelju novinarima na početku obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Beogradu.

Degert je rekao da se sa delegacijom MMF-a sreo u petak i da oni nisu došli da pregovaraju nego da prikupe činjenice, da vide da li će biti novih mjera i kako će one biti primijenjene.

“Znači, oni će možda ponovo doći ako vide da postoji spremnost za rješavanje problema”, rekao je Degert povodom posjete MMF-a Srbiji.

Rebalans budžeta

Misija MMF-a nije zadovoljna prijedlogom rebalansa budžeta za 2012. godinu i preporučila je dodatno obuzdavanje potrošnje prije usvajanja rebalansa u parlamentu.

“Misija preporučuje da se razmotri dodatno obuzdavanje potrošnje prije konačnog usvajanja rebalansa budžeta za 2012. godinu. Za 2013. godinu, cilj vlade u pogledu deficita je generalno adekvatan, ali će njegova realizacija zahtijevati značajne dodatne mjere”, saopćila je misija MMF-a poslije petodnevne posjete Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Srbije usvojila je rebalans budžeta i set zakona koji bi trebalo da utiču na smanjenje budžetskog deficita ali i da ostvari uštrede od milijardu eura u državnoj kasi do kraja naredne godine. Srbiji, kako kaže ministar finansija, nedostaje više od milijardu eura do kraja godine, zbog čega će morati da se zaduži sa euroobveznicama, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO