Dačić nezadovoljan saradnjom Srbije i RS-a

Srbijanski premijer kazao da je njegova vlada opredjeljenja za provođenje proaktivne saradnje (Al Jazeera)
Srbijanski premijer kazao da je njegova vlada opredjeljenja za provođenje proaktivne saradnje (Al Jazeera)

Nemam namjeru da gubim vrijeme samo ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka, jer se u odnosima Srbije i Republike Srpske mora nešto i konkretno uraditi na dobrobit građana, izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci premijer Republike Srbije Ivica Dačić.

Ponovio je svoj raniji stav da se odnosi Srbije i Republike Srpske ne mogu zasnivati kao dosad samo na “grljenju i ljubljenu“ njihovih zvaničnika.

“I prošli put sam rekao da smo se najviše grlili i ljubili i voleli prilikom tih susreta, a ponajmanje radili”, kazao je Dačić i dodao da to nije dobra praksa.

Ne ulazi u unutrašnja pitanja u RS-u

Bilo bi veoma loše da se hapšenja vrše po političkoj liniji, komentar je predsjednika Socijalističke partije (SP) Srbije Ivice Dačića na činjenicu da su u posljednjih mjesec dana uhapšenja trojica visokih funkcionera Socijalističke partije Republike Srpske.

Ističući da ne bi ulazio u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj, on je dodao da nije previše informiran da li ima dovoljno dokaza u tim slučajevima.

“Zato mislim da treba u ovim slučajevima pristupiti profesionalno i odgovorno te dobro analizirati da li postoje dokazi ili ne”, dodao je Dačić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Pitanja koja su se dosad ponavljala, kaže, nisu bila i riješena.

“Inače smo skloni da držimo sastanke, iskažemo naše čvrste i nepokolebive veze i zakunemo u našu ljubav i prijateljstvo, a da poslije toga čak niko i ne zapiše ono što smo se dogovorili. U ove četiri godine sam više puta učestvovao na sastancima gdje je dnevni red bio uvijek isti, sa sličnim pitanjima. To znači da ona nisu bila rješavana”, kazao je Dačić.

Naglasio je da “nema namjeru da gubi vrijeme samo ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka“.

O specijalnim i paralelnim vezama

Osim što je nesporno da se gaje specijalne veze između Srbije i Republike Srpske, ističe on, potrebno je da se nešto konkretnije uradi.

Nakon sastanka s premijerom Republike Srpske Aleksnadrom Džombićem najavljeno je da bi se zajednička sjednica dvaju vlada trebalo da održi početkom oktobra u Banjoj Luci, a razgovarat će se o projektima koje su zajednički započele Republika Srpska i Srbija i trebalo bi da rezultira i konkretnim odlukama na dobrobit građana.

Prije održavanja zajedničke sjednice vlada najavljen je i sastanak Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.

Džombić je kazao da je upoznao Dačića da je BiH ispunila uvjete za novi stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Srbijanski premijer je još dodao da je njegova vlada opredjeljenja za provođenje proaktivne saradnje, što znači da se nakon sastanaka dođe i do konkretnim rezultata.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Evropska unija kao cjelina traži od Srbije da prizna Kosovo. To je srpskom premijeru Dačiću prenio predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz. Dačić u utorak i srijedu boravi u Briselu gdje će imati niz susreta sa evropskim zvaničnicima. Iz Brisela se javio Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO