MMF: Rebalans budžeta Srbije nije dovoljan

Skupština Srbije započet će 18. septembra raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da sam rebalans budžeta za ovu godinu koji planira Srbija nije dovoljan za fiskalnu konsolidaciju, kao i da je potrebno dodatno obuzdavanje potrošnje prije usvajanja ovog rebalansa u Narodnoj skupštini Srbije.

“U fiskalnoj oblasti Srbiji je potrebna opipljiva konsolidacija, a kada se sve uzme u obzir, nacrt rebalansa budžeta za 2012. godinu koji je usvojila Vlada ne bi postigao taj cilj”, navodi se u saopćenju misije MMF-a poslije petodnevne posjete Beogradu.

MMF ocjenjuje da je cilj Vlade Srbije u pogledu deficita za 2013. godinu generalno adekvatan, ali će njegova realizacija zahtijevati značajne dodatne mjere.

“Da bi se postigla fiskalna kredibilnost i održivost, potrebno je da se bez odlaganja usvoji jasan i realan srednjoročni program fiskalne konsolidacije radi smanjenja javnog duga ispod 45 procenata bruto društvenog proizvoda (BDP)”, ističe se u saopćenju.

Veća potrošnja

To bi, kao se dodaje, trebao pratiti široki ambiciozni program strukturalnih reformi da bi se otvorile mogućnosti privrednog rasta Srbije.

Šef misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova je ocijenila da rebalans budžeta sadrži prikladne mjere za povećanje prihoda i ograničava indeksaciju obavezne potrošnje, ali su te uštede “više nego kompenzirane” većom potrošnjom, uključujući i nove inicijative.

Skupština Srbije započet će 18. septembra raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Prijedlogom rebalansa budžeta za 2012. godinu predviđen je deficit od oko 1,7 milijardi eura, ili 6,2 posto BDP-a.

Prihodi u budžet su planirani u iznosu većem od sedam milijardi eura.

Izvor: Agencije