Javni pljenitelji u Hrvatskoj najavili tužbe

Hrvatska Vlada predložila je saboru ukidanje javnih pljenitelja, koje je uvela bivša HDZ-ova vlast.

Premijer Zoran Milanović tvrdi da su bili neizvjesna avantura i represivna mjera. Javni pljenitelji najavljuju tužbe protiv države.

“Ovo je jedna respresivna mjera, u kojoj se jedna osjetljiva djelatnost daje privatnicima. Zašto? Ja ne mislim da bi to trebalo biti efikasnije… svaka bi država to trebala zadržati za sebe”, kazao je premijer Milanović.

Stav Vlade

Drugačije je mislila bivša HDZ-ova vlast, koja je donijela zakon o javnim pljeniteljima. Prema novom, pljenidbe će provoditi Financijska agencija te sudovi.

U Vladi su uvjereni da će njihov model biti jeftiniji i efikasniji.

“Rasterećenje sudova ne bi se dogodilo uvođenjem javnih ovršitelja. Jer bi zbog žalbi na njihov trud bio nadležan sud”, kaže  Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa.

Samo u Zagrebu ima neriješenih više od 35.000 pljenidbenih predmeta. Uz to, broj pljenidba u stalnom je porastu, jer račune u blokadi, prema posljednjim informacijama, ima više od 223.000 građana.

Puno posla bez kojeg ostaje oko 70 javnih pljenitelja, koji tvrde da bi bili pravednije, efikasnije i jeftinije rješenje za državu i dužnike.

Nesuđeni javni pljenitelj Vedran Vidmar misli da je zakon uspješna avantura ministra pravosuđa. On je, tvrdi, njime pogodovao odvjetničkom uredu u kojem je radio prije ministarske funkcije.

Naime, odvjetnici će ukidanjem javnih pljenitelja i dalje obavljati unosan posao.

Ministar odbacio optužbe

“Ako on dopusti da javnih ovršitelji počnu raditi prije isteka njegova ministarska mandata, on bi izgubio dva milijuna kuna godišnje (oko 260.000 eura)”, kaže Vedran Vidmar iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Ministra pravosuđa nije bilo na sjednici Vlade. Zakon je predstavljala njegova zamjenica. No, ranije je odbacio optužbe.

S druge strane, javni pljenitelji neće odbaciti mogućnost tužbi.

Protiv države, prvu i za sada jedinu tužbu podnio je varaždinski javni pljenitelj, inače bivši odvjetnik. Od Hrvatske traži 213.000 eura naknade štete.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Evropska komisija je upozorila na obavezu RH da se konsultira prije donošenja novih izmjena postojećih zakonskih i podzakonskih akata iz Poglavlja 23.

12 Apr 2012

U zaštiti kreditora ipak se odustalo od uvođenja javnih ovršitelja, koji su građanima trebali ulaziti u domove i plijeniti imovinu.

16 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO