U Makedoniji trećina stanovništva siromašna

Stanovnici Makedonije zabrinuti su kako će preživjeti  jesen i zimu s većim cijenama hrane i energenata.

Penzioneri i nezaposleni građani žale se da kućni bužet nije dovoljan ni za prvih deset dana u mjesecu.

Vlasti do sada nisu intervenirale ni da se snize cijene benzina, struje i grijanja, niti preduzimaju mjere da bi se spriječila nova poskupljenja hrane.

“Penzionere Cvetu i Blagoja Vrabec brinu veći računi za struju i grijanje”, izvještava Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere iz Skoplja. 

Problem je kako podmiriti komunalne troškove, jer u isto vrijeme poskupljuje i hrana, a kako kažu, penzije ostaju iste.

Štede na hrani

“Osnovni troškovi za naš stan od 80 kvadrata, struju, vodu i grijanje iznose 150 eura, a ja imam penziju od 100 eura”, kaže Cveta Vrabec.

Cveta kaže da su počeli štediti i na hrani. Čak i povrće koje se proizvodi u zemlji postaje nedostupno za veliki dio građana.

“Hrana je mnogo poskupjela, jedna litra ulja je 1,6 eura, a bila je 1 euro, to je previše za naš standard. I paprike su skupe, zbog visokih cijena malo ljudi će ove jeseni praviti ajvar”, kaže Cveta.

Ovoj porodici pomažu njihova djeca koja žive u SAD-u. Ali, Cveta i Blagoj teško prihvataju da u poznim godinama moraju pažljivo trošiti svaki denar.

“Što mi je uskraćeno – uskraćeno mi je sve. Ne mogu posjetiti svoji kćerku i unuke, a ranije smo se šetali po cijeloj Evropi i Americi”, govori Blagoj.

Cijena benzina u Makedoniji od 2008. godine do danas povećana je 30 posto, dok se cijena električne energije i grijanja u kontinuitetu povećava od 2008. do danas.

Zbog većih cijena energenata, koje Regularna komisija formira svake godine, građani su izašli na proteste.

Insistiraju da se cijene vrate na nivo od 2008. godine. Traže od države socijalnu pravdu.

“Kad nepravda postaje zakon, otpor postaje naša dužnost”, kaže jdan demonstrant.

Boris Petrovski, jedan od demonstranata, govori: “Veliko je siromaštvo. Cijene su evropske, a standard je makedonski. Cijene treba prilagoditi standardu građana.”

‘Grijte se na drva’

U međuvremenu premijer Nikola Gruevski, na susretima s penzionerima, objašnjava da je val poskupljenja zahvatio i mnogo bogatije zemlje.

Vlada radi sve što može da pomogne građanima, kaže Gruevski.

Ministar za socijalne poslove Spiro Ristovski za socijalno ugrožene je obećao veću pomoć tek sljedeće godine. Predlaže da se građani ove zime griju na drva.

“Javno preduzeće Makedonske šume donijelo je odluku da ne poveća cijenu ogrijevnog drveta. Povećat ćemo i dodatak za energetsko siromaštvo”, najavljuje Ristovski.

U Makedoniji je trećina građana siromašna. Poskupljenja hrane, struje i benzina dovest će do toga da ovaj procenat bude još veći, kažu ekonomisti.

Izvor: Al Jazeera