Srbija spremna na poboljšanje saradnje

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom u Sarajevu da je spreman na poboljšanje saradnje dvije zemlje, te da će Vlada Srbije učiniti sve da zapadni Balkan više ne bude poznat po sukobima, nego po regionalnom miru i stabilnosti.

Dačić je ukazao na činjenicu da je Njemačka 20 godina nakon Drugog svjetskog rata formirala Evropsku zajednicu za čelik, što je preteča EU, a da zemlje jugoistočne Evrope 20 godina poslije raspada bivše Jugoslavije i ratova i dalje ne mogu da zakorače naprijed.

“Zbog toga moja poseta kao premijera Srbije ima za cilj da sa predsedavajućim Saveta ministara BiH pokušam da pronađem više zajedničkih interesa nego što imamo problema“, rekao je Dačić novinarima.

On je naglasio da je danas najlakše obrazlagati ono o čemu se ne slažu predstavnici dvije zemlje, ali da je potreban ogroman napor da se potraži zajednički interes.

“I pored svih problema u prošlosti, ne postoje države i narodi koji su međusobno bliži nego što su narodi koji žive u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Bez ikakvih pretenzija da predlažem neku novu državu, jer to nikom ne pada napamet“, rekao je Dačić.

Zajednički interesi

On je naglasio da BiH i Srbija imaju mnogo zajedničkog interesa, prije svega ekonomskog, ali i mnogo prostora za regionalne projekte i zajedničke investicije i mogućnosti da se zajednički konkurira za evropske fondove.

“Ima i pitanja o kojima bismo mogli da imamo zajedničke stavove kada je riječ o evropskim integracijama. Obično je ton Brisela isti za sve nas koji dolazimo sa ovih prostora i bilo bi nam bolje da bolje sarađujemo”, rekao je Dačić.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka sa premijerom Srbije kojem je čestitao na brzom formiranju vlasti u toj zemlji, za razliku od BiH u kojoj se na to čekalo 16 mjeseci.

“Dogovoreno je da u dogledno vrijeme otputujem u zvaničnu posjetu Srbiji u okviru nastavka započete saradnje i projekata“, rekao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naglasio je da je neophodno početi raditi na konkretnim stvarima i gledati naprijed, jer su zemlje regiona upućene jedna na drugu.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić počeo je u srijedu, susretom s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, dvodnevnu posjetu Sarajevu, tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima i učestvovati na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji.

Dačić će učestvovati na trilateralnom sastanku s ministrima unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Sadikom Ahmetovićem i Ivanom Brajovićem, a u centru pažnje bit će unapređenje saradnje u oblasti sigurnosti, posebno u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala.

Međunarodna konferencija

Kako navode sarajevski mediji, tema sastanka bit će i uspostavljanje zajedničkog centra tri države za prekograničnu saradnju u Trebinju.

Dačić će u četvrtak učestvovati na Međunarodnoj konferenciji “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje – izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture”.

On će razgovarati i s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva Nikolom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Dačić će imati i odvojeni susret s ministrom vanjskih poslova i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, međutim, još nije potvrđeno da li će do tog susreta doći, rekao je Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

“Dačić je rekao će Vlada Srbije učiniti sve da odnosi između dve vlade i između vladajućih struktura u Bosni i Hercegovini i Srbiji budu onoliko dobri koliko su dobri odnosi između građana dve države”, dodaje Bobetić.

Al Jazeerin reporter kaže da o značaju koji Dačić pridaje odnosu s Bosnom i Hercegovinom govori to da je do sastanka s Bevandom i Izetbegovićem došlo upravo zbog Dačićeve želje da se vidi s njima.

Srbija će poštovati državu BiH

Premijer Srbije ranije je izjavio da će Srbija poštovati državu Bosnu i Hercegovinu i pridržavati se Dejtonskog sporazuma po kojem je ona jasno definirana.

“Postoji jasno definisana Bosna i Hercegovina po Dejtonskom sporazumu i Srbija će se toga pridržavati”, izjavio je Dačić u intervjuu za Federalnu televiziju uoči posjete Sarajevu.

Dačić je, također, dodao da državi Bosni i Hercegovini “nikada ne bi trebalo da padne na pamet da prizna nezavisnost Kosova i Metohije”.

Upitan da prokomentira činjenicu da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik specijalne veze tog bh. entiteta i Srbije nastoji prikazati u kontekstu državnosti tog dijela Bosne i Hercegovine, Dačić je istakao da ne podržava “korišćenje specijalnih veza u dnevnopolitičke svrhe”, prenosi agencija Anadolija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO