Spot podijelio crnogorsku javnost

Crnogorska policija uhapsila je dvojicu mladića koje sumnjiči da su u noći sa nedjelje na ponedjeljak fizički napali reditelja i glavnog glumca prvog spota, emitiranog u svim medijima, kojim se promoviraju prava LGBT populacije u Crnoj Gori.

Teške povrede nanesene su i novinaru koji se zatekao s njima u društvu.

U srijedu je uhapšen i 53-godišnji muškarac koji je ispred zgrade tužilaštva vrijeđao reditelja spota.

I dok osude stižu sa svih strana, u crnogorskoj Vladi kažu da država aktivno radi na promoviranju prava LGBT populacije, no da je za to potrebno vrijeme.

Lakše povrede

Dok traja potraga za počiniocima nedeljnog napada, autor video materijala, koji već mjesecima izaziva kontroverze u crnogorskoj javnosti, kaže da je teško povjerovati u  nemogućnost riješavanje ovog slučaja, tim prije što su policiji, i sada i ranije, date sve potrebne informacije.

“Upozoravali smo na ovo i prije osam mjeseci kada je spot… Tada smo govorili treba li neko da nas pretuče da bi vi krenuli u neku akciju, evo ispostavlja se došlo je do toga”, kaže Danilo Marunović, reditelj.

Marunović i glumac Todor Vujošević prošli su s lakšim povredama, dok je novinaru Mirku Boškoviću slomljen nos.

Marunović kaže da fizički napadi na pisce, novinare i umjetnike u Crnoj Gori nisu ništa novo. Dodaje da je promjena društvenog koda da se različitosti ne prihvataju neminovna.

“Ovo će biti samo dodatna motivacija da nastavimo još žešće da radimo to što radimo, projekte u koje vjerujemo, da nastavimo da iznosimo svoje stavove”, kaže Marunović.

Napad na aktere spota iznenadio je i građane, koji različito komentiraju.

“Meni je to varvarizam ljudi koji ne znaju zbog čega to rade, da ljude koji su gej ili nisu, ne treba da se remeti mir građanina, mislim da je to primitivno”, kaže Jelena.

“Ne opravdavam tuču, ali spot mi je odvratan”, rekao je Nikola.

Napad su kao vandalski čin osudili i u Vladi. Kažu da se uveliko radi na izradi strategije borbe protiv homofobije.

“Treba raditi na položaju osoba, mi aktivno radimo, u Crnoj Gori se vodi aktivan dijalog, i to stav Vlade, treba unapređivati položaj, to je proces, to ne dolazi preko noći”, kaže Jovan Kojičić, savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije.

Snimljen prije osam mjeseci

U nevladinom sektoru ističu da u Crnoj Gori i dalje postoji puno protivnika LGBT populacije.

“Mi smo prilično ksenofobično društvo, koje je prešlo iz nacionalizama, dobili generaciju koja tuče druge, jer su manjinske grupe, zamislite tek kako prolaze predstavnici te grupe”, govori Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje.

Spot “Mi smo dio ekipe” urađen je u organizaciji Centra za građansko obrazovanje i LGBT foruma Progres prije osam mjeseci.

Oštre kritike dijela javnosti uslijedile su odmah po prikazivanju scene poljupca dva muškarca.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO