Sannino: Mapa puta BiH ka EU ostaje na snazi

EU je nekoliko puta ponovila da BiH ima jasnu perspektivu članstva u Uniji, kazao je Stefano Sannino (EPA)

Postoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, pod uslovom da postoji dovoljna politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim djelovanjem realizira aspiracija građana ka EU-u, istaknuto je na sastanku na visokom nivou, koji je u srijedu u Sarajevu organizirala Evropska komisija. Generalni direktor Direkcije za proširenje EU-a Stefano Sannino, koji je predsjedavao sastankom, podsjetio je da je EU nekoliko puta ponovila da BiH ima jasnu perspektivu članstva u Uniji. 

“Naglašena je kontinuirana snažna podrška javnosti u BiH za postizanje tog cilja”, rekao je Sannino novinarima nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti BiH i lidera vodećih političkih stranaka sa predstavnicima Evropske komisije, u okviru dijaloga na visokom nivou o srednjoročnoj procjeni napretka u procesu pristupanja BiH EU-u. 

Prema njegovim riječima, na sastanku je razmatran napredak u ispunjavanju zadataka i rokova koje su usaglasili svi politički predstavnici na prvom sastanku u okviru dijaloga u junu ove godine u Briselu. 

Razočarenje Komisije

Sannino je istakao razočarenje Evropske komisije, koje je ranije izrazio i komesar EU-a za proširenje Štefan Fule, zbog toga što su politički lideri u BiH propustili prvi rok, 31. august, za provođenje Mape puta ka EU-u. 

“Mapa puta ka EU-u ostaje na snazi. Usaglašen prijedlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba da bude poslat Parlamentarnoj skupštini radi usaglašavanja Ustava BiH sa odlukom u predmetu ‘Sejdić-Finci'”, rekao je Sannino. 

Prema njegovim riječima, potrebu za postojanjem efikasnog mehanizma koordinacije na svim nivoima radi harmoniziranja usvajanja i primjene propisa Unije i dalje treba prioritetno rješavati, kako bi BiH mogla govoriti “jednim glasom” o pitanjima u vezi sa EU-om. 

“Isto tako, ovaj mehanizam će pomoći BiH da napreduje u ostvarivanju svog programa evropskih integracija”, ocijenio je Sannino.

Izvor: Agencije


Povezane

Sudu u Strasbourgu obratio se i Ilijaz Pilav, jer se kao Bošnjak iz Republike Srpske nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH.

Published On 31 Aug 2012

U Bosni i Hercegovini i dalje stižu reakcije na izvještaj Vijeća Evrope. Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koji je zasjedao u Parizu, BiH je dao je najlošije ocjene od 1995. godine. Na zasjedanju ovog komiteta 15. mart označen je kao rok do kada će se pratiti dešavanja u BiH. Kako kaže novinarka Al Jazeere […]

Published On 16 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO