Makedonci slave Dan nezavisnosti

Na Dan nezavisnosti, u Makedoniji se održavaju brojne prigodne svečanosti (AP)

 

U Makedoniji se u subotu prigodnim svečanostima obilježava dvadesetjednogodišnjica nezavisnosti.

Povodom tog praznika, u Skoplju je otkriven spomenik palim borcima, a postavljen je kamen temeljac za izgradnju dionice puta Demir Kapija – Smokvica, u okviru koridora 10, u prisustvu premijera Nikole Gruevskog.

Makedonski premijer je rekao da je izgradnja nove dionice puta, za koju je Vlada obezbijedila 257 miliona eura, “jedna od najvećih, ako ne i najveća infrastrukturna investicija u proteklih 20 godina”.

Svečana akademija i koncert

U večernjim satima u subotu, u makedonskoj Operi održava se svečana akademija, a centralna proslava bit će veliki koncert koji će se održati u areni “Filip II”, na kome će učestvovati pjevači iz Makedonije i drugih balkanskih država, među kojima Kaliopi, Josipa Lisac, Željko Bebek i Tereza Kesovija.

Uoči koncerta, u obraćanju novinarima ispred 25 izvođača, Kesovija je kazala da će koncert “biti zapamćen po tome što je ujedinio naciju i muziku regije, te koncert koji je spojio muzičku historiju Balkana i šire u čast Makedonije”.

Makedonija je proglasila nezavisnost i izašla iz SFRJ osmog septembra 1991. godine, kada se 95 posto građana na referendumu izjasnilo za nezavisnost. 

Izvor: Agencije