Ilegalni mupovci Srbije problem za EULEX

Prisustvo ilegalnih pripadnika MUP-a Srbije onemogućava EULEX-u da ispunjava svoj mandat, kazao je Sparkes (EPA)

Zamjenik šefa EULEX-a Andy Sparkes izjavio je da ta misija EU-a na Kosovu ne može ispunjavati mandat na cijeloj teritoriji Kosova zbog, kako je rekao, “ilegalnih” operativaca Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) koji se nalaze na sjeveru Kosova.

“Ono što treba se treba desiti da bismo djelovali operativnije jeste da se povuče više stotina ilegalnih pripadnika MUP-a sa Kosova. Znamo da su tamo i to je u suprotnosti sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244”, rekao je Sparkes u razgovoru sa novinarima.

To prisustvo, prema njegovim riječima, onemogućava EULEX-u da ispunjava svoj mandat, jer treba djelovati u kontaktu sa lokalnim vlastima.

Sparkes je podsjetio kako je Beograd u obavezi da poštuje Rezoluciju 1244 i da, kako je rekao, ne bi trebalo da bude operativaca MUP-a na tlu Kosova.

“Imamo puno informacija o tome koje bismo podijelili sa srbijanskim vlastima ako to žele”, rekao je on.

Prema njegovim riječima na to pitanje ukazivano je i ranije, ali su operativci MUP-a i dalje na Kosovu.

Uspostavljeni mehanizmi

U vezi sa nedavnom posjetom direktora Vladine Kancelarije za Kosovo Aleksandra Vulina, koji je na kraju boravka protjeran uz pratnju kosovske policije. Sparkes je podsjetio da postoje uspostavljeni mehanizmi za zvanične posjete od strane srbijanskih vlasti na Kosovu, koje idu preko Kancelarije specijalnog predstavnika EU-a.

Prema njegovim riječima posjetilac mora tačno reći gdje ide, a kosovske vlasti prihvataju posjetu po predatoj agendi.

U slučaju Vulina, kosovske vlasti su rekle da on nije poštovao agendu.

Postoji dogovor i EULEX se u to neće miješati, poručio je on, dodajući da cijela situacija nije savršena i da je u interesu svih da se normaliziraju odnosi kroz razgovore.

Za sada je u mnogim oblastima stanje komplikovano i potrebno je koristiti mehanizme koji već postoje, naglasio je on.

Sparkes je ujedno pohvalio Vulina zato što je odmah osudio napad na kosovsku policiju i EULEX u Zubinom Potoku. 

“Brzina kojom je osudio napad bila je pozdravljena od nas”, kazao je on.

EULEX je, prema njegovim riječima, imao uvijek dobre radne odnose sa srbijanskim vlastima, koji omogućavaju konsultacije o pitanjima vladavine prava.

Česta veza

EULEX je, kako je dodao, ujedno i često veza Beogradu sa Prištinom u vezi s pitanjem statusa.

Ti odnosi nisu promijenjeni ni dolaskom novih vlasti, konstatirao je Sparkes, dodajući da su radni razgovori nastavljeni.

Također, kazao je da šef EULEX-a Xavier Bout de Marnhacima ima namjeru uskoro posjetiti Beograd i sastati se sa novim vlastima.

Kada je riječ o sjeveru Kosova, Sparkes je kazao kako se ne može reći da je nivo organiziranog kriminala tamo veći od ostalih krajeva Kosova.

“Tačno je da bi na sjeveru kriminalcima bilo lakše djelovati zbog limitirane vladavine prava koja je data političkom situacijom. Ali znamo da je organizirani kriminal koji smo uočili na sjeveru povezan sa kosovskim kriminalcima. Njihova saradnja cvjeta. Ne bih rekao da je sjever jedinstven po organiziranom kriminalu”, podvukao je drugi čovjek EULEX-a.

Upitan o novom svjedoku u slučaju trgovine organima, Sparkes je kazao da je EULEX upoznat sa izvještajem medija u Srbiji, ali da se tom oblašću bavi specijalni tim koji je uspostavljen radi istrage navoda o trgovini organima iz izvještaja Dicka Martyja.

Taj tim je stacioniran u Briselu i oni su ti koji trebaju dati komentare, rekao je on dodajući da nije praksa EULEX-a komentirati istrage koje su u toku.

Sparkes je ujedno dodao kako ne bi želio komentirati ovaj slučaj, jer nije dovoljno upoznat sa situacijom.

Medicus

Što se specijalnog tima tiče, on je kazao da EULEX njemu daje sve što zatraži sa teritorije Kosova, a dio je oblasti koje pokriva ta misija.

Upitan da li iskustvo iz afere Medicus može pomoći u istrazi trgovine organima, Sparkes je istakao da su informacije o Medicusu dostupne javnosti i da su pokazale kako ne postoji veza između zločina počinjenih tokom rata i “komercijalnih operacija”.

Na pitanje da li je EULEX zadovoljan funkcioniranjem kosovskih institucija u rješavanju etnički motiviranih zločina, on je naglasio da postoji napredak u ovoj oblasti, ali da se može napraviti dalji korak naprijed.

“EULEX će nastaviti koristiti pravo na osnovu dogovora o izvršnim pravima da preuzme slučajeve za koje misli da nisu dobro istraženi ili mogu biti loše istraženi na osnovu etničke motivacije”, objasnio je on.

Cilj kosovskih vlasti, kako je naglasio, treba biti nepristrasno djelovanje, kao što to treba biti u multietničkoj državi.

Sparkes je objasnio kako je potrebno više godina za istragu komplikovanih slučajeva, ali da vjeruje da će u narednim godinama oni biti riješeni.

Ostanak na Kosovu

Sparkes je dodao da će EULEX nakon okončanja nadgledane nezavisnosti ostati da obavlja svoj mandat na Kosovu. On je, u razgovoru sa novinarima, kazao da je EULEX obavio razgovore sa kosovskim vlastima kako bi osigurao nastavak aktivnosti u skladu sa željama zemalja članica EU-a, odnosno da se bavi onim čime se do sada bavio, a to je nadgledanje, mentoring i savjetovanje kosovskih vlasti, te zadržavanje izvršne uloge.

Sparkes je rekao da će EULEX nastaviti ispunjavati svoj mandat, ali ne više u okviru Sveobuhvatnog prijedloga rješenja za status Kosova, takozvanog Ahtisaarijevog plana, pošto je okončanjem nadgledane nezavisnosti Ustav postao glavna zakonodavna arhitektura. “Osigurali smo kroz mehanizme razmjene pisma sa kosovskim vlastima da i dalje imamo kapacitet da radimo ono što zemlje članice žele da radimo u skladu sa Ustavom Kosova”, objasnio je on.

EULEX je na Kosovu i mora sve vrijeme sarađivati sa lokalnim vlastima u interesu građana, dodao je Sparkes, kazavši kako se to možda ne sviđa građanima u Srbiji. “Nastavit ćemo raditi to i poslije okončanja nadgledane nezavisnosti i našli smo način da to činimo, koji je zadovoljavajući za Kosovo i zemlje koje su priznale njenu nezavisnost”, podvukao je Sparkes.

Sjever Kosova

Također, kazao je kako EULEX ne može na zadovoljavajući način primijeniti svoj mandat na sjeveru Kosova i da je to nezadovoljavajuća situacija. Sparkes je kazao kako bi volio vidjeti da se situacija promjeni u cilju interesa sigurnosti građana. On je podvukao da EULEX sve čini na tom planu, riskirajući živote svojih ljudi. Istovremeno je ukazao da je proteklih mjeseci bilo više incidenata u oblasti Zubinog Potoka.

“Nastavit ćemo djelovati i na osnovu našeg izvršnog mandata obavljajući hapšenja ljudi ili pretrage uz asistenciju KFOR-a, ako to bude bilo potrebno”, poručio je on. Sparkes je podsjetio da su zemlje članice EU-a produžile mandat EULEX-u do juna 2014. godine i da je na članicama Unije da li će misija ostati duže na Kosovu, ali je dodao kako će o tome biti i konsultacija sa kosovskim vlastima.

Izvor: Agencije