Požari prijete naseljima Čapljine i Čitluka

Bitka sa vatrenom stihijom u toku je na širem području između Čapljine i Čitluka u BiH, gdje je najdramatičnija situacija sa požarima na Balkanu. Požari kod Čapljine su došli do naselja.

Požar je stalna prijetnja naselju Dretelj. U suzbijanju je pomogao i helikopter Oružanih snaga BiH.

Vatra je doslovno protutnjala kroz Dretelj, ponad i pored kuća. Obranjene su ali vatrogasci stalno sprječavaju novo paljenje.

„Situacija je dramatična, izbilo je pet novih požara“, javio je reporter Al Jazeere s terena iz Čapljine Ivan Pavković.

Nepristupačan teren

Požar se širi i prema Čitluku, gdje se vatra približila naseljima.

Vatrogasci misle da su požari podmetnuti jer ih je previše izbilo odjednom.

 „Gasitelji su, uz pomoć helikoptera, spriječili sirenje požara k jugu gdje bi, da nisu uspjeli, bila izravno ugrožena naselja s oko tisuću kuca. No, drugi krak požara bio je nezaustavljiv. On se širi prema Čitluku“, javio je naš novinar.

Požar se širi nepristupačnim terenom i zahvatio je veliko nenaseljeno područje. Vatrogasci su rasporedili snage kako bi ga dočekali i presjekli prije no što zaprijeti naseljima. 

Situacija sa požarima na području BiH u subotu je veoma teška, vatrogasne jedinice i građani koji pomažu pri gašenju, rade dononoćno kako bi zaustavili vatrenu stihiju.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je da se trenutno odvijaju aktivnosti Oružanih snaga BiH na gašenju požara na područjima Čapljine i Trebinja.

Prema informacijama kojima raspolaže Operativno-komunikacijski centar, izuzetno je teška situacija na širem području Čapljine, Jablanice, Konjica, Trebinja, Gacka i Kneževa gdje je djelovao helikopter Oružanih snaga.

Analiza podataka

“Svakodnevno u saradnji s našim kolegama iz Operativnog centra OSBiH vršimo analizu pristiglih podataka i helikoptere upućujemo upravo prema najkritičnijim područjima”, dodao je Agić.

Kako su prenijeli bosanski mediji, u toku noći je izbio požar na brdu Hrtar grad, koje je udaljeno 15 kilometara od Višegrada. Vatra u gustoj borovoj šumi brzo se proširila i zahvatila prostor od oko 2,5 hektara.

Prošle godine na istoj lokaciji nepoznato lice je pokušalo da podmetne vatru na 30 mjesta, ali do katastrofalnog požara nije došlo jer su radnici “Panosa” brzo intervenisali.

Na prostoru između Tetrebice i brda Bijele lipe u toku noći vatrena stihija je iz pravca Tare probila protivpožarne prepreke, i u toku je lokalizovanje ovog požariša kako se vatra ne bi proširila prema stijenama iznad sela Veletova na teritoriji višegradske opštine.

Požar, koji je izbio u borovoj šumi pedesetak metara udaljenoj od mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, ugašen je, a piroman je uhapšen.

Požar je ugašen za nešto više od sat vremena zahvaljujući efikasnoj intervenciji pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice i radnika Šumskog gazdinstva “Panos”.

Vatra se munjevitom brzinom širila od magistralnog puta Višegrad – Ustiprača prema naselju Povjestača i brdu Butkove stijene.

U Policijskoj stanici Višegrad Srni je potvrđeno da je piroman brzom akcijom policije uhapšen i da je priznao da je namjerno podmetnuo požar.

U Hrvatskoj je zadarsko opštinsko tužilaštvo podiglo optužnice protiv dvojice muškaraca koji su proteklih sedmica podmetnuli više požara na širem području Zadra i Benkovca.

Optužnice protiv piromana

Optužnica je podignuta protiv 51-godišnjeg muškarca koji je više puta novčano kažnjavan zbog izazivanja požara, a sada je uhvaćen pošto ga je pilot kanadera prilikom intervencije vidio da iza vatrogasaca potpaljuje vatru.

Optužnica je podignuta i protiv 64-godišnjaka s područja Benkovca koji se tereti da je u julu izazvao požar u selu Nadin. Za njega je predložen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je 51-godišnjaku istražni sudija već odredio jednomjesečni pritvor.

Optuženi 51-godišnjak je optužen da je 26. jula u zaseoku Kneževići kod Slivnice Donje, dok je puhala jaka bura, upaljačem zapalio suhu travu, javljaju hrvatski mediji.

Vatra je zahvatila obližnje polje i vinograd, a ugasili su je vatrogasci iz Posedarja. Mjesec dana nakon toga, 26. augusta, upaljačem je ponovo zapalio suhu travu u blizini hrastove šume, udaljene samo 150 metara od kuća, a vatra se, nošena jakim vjetrom, proširila na obližnju šumu i dva drvena stupa za električnu energiju i telekomunikacione vodove.

Hrvatski mediji javljaju da se radi o Anti B. koji je već novčano kažnjavan zbog izazivanja požara.

U tri županije u Dalmaciji od subote ujutro plamte požari kod Splita, Šibenika i Zadra, a pored vatrogasaca sa vatrenom stihijom bore se i zrakoplovne snage.

Rano u subotu buknuo je požar u rejonu Miševac na otoku Čiovu kod Trogira, a gori i kod mjesta Prgomet – Radošić. U oba požara na području Splitsko-dalmatinskoj županiji pomaže po jedan kanader, saopštila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).
I na više lokacija u Srbiji su aktivni požari, ali za sada nema potrebe za bilo kakvom evakuacijom tamošnjeg stanovništva, kazao je Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Ðorđe Babić.

Moguće evakucije

On je rekao da ukoliko se požari prošire i zaprijete da ugroze neka sela i zaseoke, stanovništvo će biti evakuisano.

Požari se trenutno gase na Tari i u okolini Prokuplja, Vlasotinca i Gadžinog Hana.

Prema njegovim riječima, na Tari je do sada izgorjelo oko 1.300 hektara, a na svim ostalim lokacijama izgorjele su površine veće od 100 hektara.

Kako je Tanjugu ranije izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, požari kod Surdulice i u selu Vučkovica u opštini Lučani su ugašeni, a povrijeđenih nije bilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vjetar i dalje širi požare iznad Konjica. Brda kojima je grad okružen su nepristupačna i minirana što otežava gašenje požara.  Iz Konjica se javila reporterka Al Jazeere, Arduana Kurić.

Prašuma Crna Poda van opasnosti, dok vatra prijeti okolini Trebinja, Gacka, te planini Igman pokraj Sarajeva.

15 Jul 2012

U Hrvatskoj požari. Prema informacijama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, još se gase požari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kod Komina i Plata. Požari u zadarskoj i šibensko-kninskoj županiji su lokalizirani. Priča Ivane Brkić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO