Peta optužnica protiv Ive Sanadera

Optužnica protiv Sanadera stigla na sud i dodijeljena sudiji Zoranu Luburiću (AFP)

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigla je i petu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera koja se odnosi na aferu vezanu za poslovnu zgradu u vlasništvu mesara i bivšeg poslanika HDZ-a Stjepana Fiolića koju je vlada 2009. godine kupila po nerealno visokoj cijeni.

Kako je medijima potvrdio portparol županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, optužnica je stigla na sud i dodijeljena je sudiji Zoranu Luburiću.

Uskoro o osnovanosti

On će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a onda kroz nekoliko sedmica sazvati sjednicu na kojoj će se odlučivati o njenoj osnovanosti.

Osim Sanadera, optuženi su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši saborski poslanik HDZ-a Stjepan Fiolić, glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević i Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kao pravna lica.

Vlada je 2009. za 79,9 miliona kuna ((10,7 miliona eura), po dvostruko većoj cijeni od realne, unajmila zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu od Hipo Lizinga koji ju je ranije kupio od Fiolića kako bi se zamaskirala afera.

Lizing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo trošak za PDV, kamate i druge troškove lizinga. Odluka o kupovini donijeta je na zatvorenom dijelu sjednice vlade 2. aprila 2009. godine.

Prema pisanju medija, Čobanković je u istrazi sve priznao rekavši da je radio na zahtjev Sanadera i da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni.

Nagađa se da se nagodio s kancelarijom za kaznu od oko godinu dana zatvora. 

Fiolić je nakon hapšenja u aprilu ove godine najprije priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, ali je tvrdio da je sav novac ostao kod njega, ali je ubrzo dao drugi iskaz, rekavši da je 17 miliona kuna (2,27 miliona eura) odnio Sanaderu na njegov zahtjev.

On je opisao da je novac za Sanadera spakovao u drvenu kutiju koju koristi za transport mesnih proizvoda i da se Sanader ljutio što mu drugi dio novca, koji je tražio za lobiranje u EU, nije donio u eurima.

Fiolić je svoje tvrdnje pojačao informacijama o vrijednim stvarima za koje se znalo da ih je Sanader imao, a u ranijim pretresima kod bivšeg premijera nisu nađene. Radi se o kolekciji skupocjenih satova, kao i o umjetničkim slikama. Fiolić je istražiocima odao lokaciju na svom imanju na kojoj je za Sanadera sakrio dio umjetničkih slika, između ostaloga pet djela Vlahe Bukovca za kojima su istražioci od ranije tragali. 

Sanader i u ovom slučaju tvrdi da nije kriv, da nije primio ni kune od Fiolića, kao i da Fiolić laže kako bi sam bolje prošao.

Korupcione afere

Sanaderu se sudi po objednjenim optužnicama za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od Hipo banke za vrijeme rata, kao i provizije od deset miliona eura od mađarske kompanije MOL da im isposluje preuzimanje upravljačkih prava u naftnoj kompaniji Ina.

Osim toga, Sanader je jedan od optuženih u slučaju korupcione afere u kojoj su se preko agencija Fimi medija iz državnih preduzeća isisavale pare kojima se punio crni fond HDZ-a, ali i privatni džepovi optuženih.

Četvrta optužnica odnosi se na omogućavanje da petrohemijska kompanija DIOKI nezakonito dobija struju po niskoj cijeni i tu su osim Sanadera optuženi bivši direktor Diokija Robert Ježiće, kao i Ivan Mravak, bivši direktor Hrvatske elektroprivrede.

Izvor: Agencije