Srbija: Upitne plate i penzije za septembar

Agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting Srbiji na BB- s negativnim izgledima. Takva ocjena data je zbog zabrinjavajućeg stanja finansija u toj zemlji, na što je upozorio i sam resorni ministar, navodeći da u budžetu ima novca za plate i penzije samo za ovaj mjesec, dok se novac za septembarske isplate još traži.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, nije prošlo ni mjesec dana od izbora Vlade, a kabinet Ivice Dačića već se suočava sa prvim protestom.

Novi ministar poljoprivrede otpustio je 1.600 agronoma, koji su prošle godine zaposleni kako bi savjetovali seljake, zbog čega su se neki od njih okupili u Nemanjinoj 11. Među njima je i Jadranka Mišić, koja se poslije otkaza dobijenog SMS porukom ponovo vratila na biro za zapošljavanje.

Nedostatak novca

“Trećeg ili četvrtog, to je stiglo i sa velikim žaljenjem saopćavaju da je projekat ukinut i žele nam svaku sreću i da se zaposlimo”, kaže Mišić. Na pitanje kako se osjećala, ona je odgovorila:”Strašno, prevareno, izmanipulisano. Okarakterisani smo kao ljudi koji su se stranački zapošljavali.”

Objašnjenje resornog ministra za masovnu podjelu otkaza je nedostatak novca u budžetu. Deset miliona eura je, kako kaže, bolje iskoristiti za saniranje posljedica suše, nego za angažiranje poljoprivrednih savjetnika.

“Država Srbija do kraja godine samo za ispunjavanje osnovnih funkcija koje se finansiraju iz budžeta, znači penzije, plate, socijala, mora da pozajmi preko dvije milijarde eura. Zbog toga nismo u mogućnosti da finansiramo megalomanske projekte bivše Vlade”, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Da je stanje u budžetu zabrinjavajuće, upozorio je nedavno i ministar finansija Mlađan Dinkić, navodeći da u trezoru postoje sredstva samo za isplate u augustu, dok se novac za septembarske obaveze i dalje traži. Ipak, u utorak nije htio detaljnije odgovoriti na pitanje da li su pronađena neophodna sredstva.

“Odgovor je da, ali sutra ćete vidjeti kako”, kazao je Dinkić.

Govoreći o negativnoj ocjeni koju je Srbiji dao Standard & Poor's, Dinkić je kazao: “Naš zadatak nije da kukamo, treba da priznamo realnost i da popravimo taj sistem. Ja preuzimam odgovornost da konsolidujemo budžet i da podignemo rejting.”

“Uprkos pozivima ekonomista da finansije u Srbiji srede tako što će podići PDV i zamrznuti plate i penzije, vladajuća koalicija odbacuje takva rješenja, navodeći da će rebalansom budžeta pronaći uštede”, izvijestio je Subotić.

Izvor: Agencije