Tropski talas zahvatio regiju

Toplotni val, koji je nakon kratkotrajnog osvježenja ponovo zahvatio zapadni Balkan, uzrokovao je povećanje zdravstvenih tegoba kod hroničnih bolesnika, te starih i iznemoglih osoba.

U Sarajevu je u ponedjeljak izmjereno 36, u Beogradu 37, u Skoplju 38 i u Zagrebu 35 stepeni. Najtopliji gradovi u Bosni i Hercegovini su Mostar i Banja Luka, a u Srbiji se očekuju temperature do 40 stepeni celzijusa.

Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda BiH, izjavio je za agenciju Anadolija da je juli bio mnogo topliji od prosjeka.

U većini krajeva BiH juli je bio najtopliji mjesec u zadnjih 120 godina.

Majstorović ističe kako analize pokazuju da će mjesec avgust u pogledu srednje temperature biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno iznad 18.5 stepeni.

“Ova dva-tri dana će temperature rasti tako da će biti vrlo blizu rekordnih temperatura”, ističe Majstorović.

On je rekao da će već od srijede temperature malo opasti.

Majstorović je kazao i da se u zadnjoj trećini mjeseca avgusta očekuje više padavina i nešto niže temperature.

Srbiju je od u nedjelje zahvatio tropski talas vrućina, a kako najavljuju meteorolozi u utorak se očekuje temperatura do 42 stepena.

Maksimalna izmjerena temperatura u većem dijelu zemlje kreće se od 34 do 39°C. U Beogradu je izmjereno 37 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije saopćio je da će u ponedjeljak biti sunčano i veoma toplo. Maksimalne temperature od 36 do 42 stepena na Celzijusovoj skali.

Ljekari savjetuju da od deset do 18 sati, treba izbjegavati izlaganje suncu. Građani trebaju piti mnogo tečnosti i izbjegavati duže stajanje u mjestu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO