AJB u Kninu 17 godina poslije Oluje

U nedjelju se obilježava 17. godišnjica Oluje. U toj akciji Hrvatske vojske pod kontrolu je vraćena teritorija koju su nadzirali pobunjeni Srbi.

Kninska tvrđava posjećena je turistička atrakcija. Ima dugu historiju. Ali, i bogatu novu. Nakon vojne akcije Oluja, kada je Knin vraćen pod kontrolu hrvatskih vlasti, ‘95. ovdje je visoko podignuta hrvatska zastava. Te dane Mario dobro pamti. I trudi se da ih upoznaju i njegova djeca.

„Djeca još nisu bila u Kninu, ja sam bio par puta i radio sam u Kninu”, kaže Mario Tedeško, Zagreb.

U Kninu je sve gotovo spremno za obilježavanje 17. godišnjice Oluje. Posljednji plakati još se lijepe, a sjećanja i emocije žive s mještanima ovog grada.

Emotivan trenutak

“Ja sam dijete rata, preživjela sam rat, izbjegli smo u Split, sjećam se pobjede, svi su moji bili u ratu i sigurno da mi je sve emotivno”, ističe Lana Rastočić, stanovnica Knina.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac vjeruje da je to jedan od najvećih datuma u hrvatskoj historiji.

“Možemo reći da je Oluja vrhunac svih naših bitki, ne samo u Domovinskom ratu, nego unazad 900 godina. To je najsjajnija bitka koja je dala hrvatsku samostalnost”, veli Josipa Rimac, gradonačelnica Knina.

Prije 17 godina, Oluja im je, pričaju nam mještani Knina, dala slobodu. Golub je zaposlen u lokalnom komunalnom poduzeću. I volio bi da mu je donijela i nešto lakši život.

“Uspjeva se nekako, uglavnom se životari. Da se živi nešto ekstra, nije. Ali, Bože moj”, kaže Golub Bartol stanovnik Knina.

Knin ima 17.000 stanovnika i čak 6.000 djece mlađe od 18 godina. Stambeno pitanje nije im problem. Ali je problem naći posao. Nezaposlenih je 1.800. Mnogi žive od socijalne pomoći, ali i vojnih mirovina. Tek manji broj ljudi radi u privatnom sektoru.

„Država je u Kninu najveći poslodavac. Stoga je respektabilan podatak o 340 zaposlenih u jednoj tvornici, koja proizvodi vijke”, javila je iz Knina reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Nova zapošljavanja

Ta se hrvatska firma u Kninu misli i širiti. Grade još jedan pogon, nakon čega će zaposliti još najmanje 160 ljudi.

„Knin smo kao naš poslovni interes izabrali još početkom 2000-ih godina kada smo kupili u stečaju imovinu nekadašnjeg TVIK-a i na temeljima tog propalog poduzeća razvili danas jednu modernu tvornicu čije ukupne proizvodne kapacitete gotovo bih rekao izvozimo u EU“, naglašava Darko Pappo, član uprave DIV-a.

Na 40 stepeni i užarenom kninskom asfaltu, mještani ne vole pričati o životu u gradu. Smeta im što je samo jednom godišnje, uoči godišnjice Oluje – Knin pun. Posjećuju ga i političari i mediji. Ostalih 364 dana u godini – svi ih, kažu, najčešće zaobilaze.

Izvor: Al Jazeera