Dačić optimista u vezi datuma, uprkos poruci

Evropski izvjestilac Jelko Kacin u trodnevnoj je posjeti Srbiji.

Nakon što je izjavio da Beograd neće dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom (EU) ove godine, vlasti u Srbiji najavljuju da će učiniti sve da što prije bude određen datum pregovora.

“Bez obzira na sumnje koje stižu iz EU da Srbija može uskoro otpočeti razgovore, vlasti u Beogradu su ubeđene da će se to ipak desiti do kraja ove ili početka sledeće godine”, izvještava iz Beograda Nebojša Grabež, novinar Al Jazeere.

Dačić o ciljevima Vlade

Ivica Dačić, premijer Srbije, smatra: “Kacinov stav [o datumu] je zasnovan na pitanju da li će biti dovoljno vremena i da li će Srbija stići sve da uradi da bi dobila datum, ali mi ćemo se truditi i naš cilj je da do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledeće dobijemo datum.”

Evropski izvjestilac je za Al Jazeeru potvrdio svoju poruku Beogradu – Srbija će dobiti datum početka pregovora kada bude dokazala da je spremna za proces ulaska u EU.

“Mislim da su svima u Srbiji poznati osnovni kriteriji i zahtjevi, a jedan od tih najznačajnijih je da se dogovori između Beograda i Prištine o međusobnom sudjelovanju implementiraju u praksi. Samo postignut dogovor bez ostvarivanja, odnosno implementacije toga u svakodnevnom životu, ne mogu ništa značiti ni za Beograd, ni za Prištinu, ni za EU”, kazao je Kacin.

Posjeta Jugoremediji

Za Predraga Simića, bivšeg diplomatu i političkog analitičara, poruka Jelka Kacina bila je očekivana, jer – kako kaže – očigledno je da je u proteklih pola godine, zbog izbora i drugih razloga, proces pridruživanja Srbije EU usporen.

“Kacinova poseta Jugoremediji, jednoj od najspornijih privatizacija u Srbiji i gde su nedavno uhapšeni direktori, o kojima postoji dosta oprečnih mišljenja, i njegove izjave o državnom reketiranju preduzeća jasno govore da Srbija neće u dogledno vreme započeti pregovore sa Unijom i da će izveštaj za 2012. godinu biti vrlo kritičan, što znači da će se tek po ispunjenju tih uslova moći očekivati nastavak tih pregovora”, kaže Simić.

On je rekao da su najave predstavnika vlasti o skorijem dobijanju datuma o početku pregovora isuviše optimistične i da je mnogo realnije čekati kraj 2013. ili, čak, 2014. godinu.

U očekivanju vruće političke jeseni u Srbiji, Simić kaže da je pitanje koliko će i ovi datumi biti realni.

Izvor: Al Jazeera