Srebrenica: Poništeno 1.721 državljanstvo

Komisija za reviziju upisa izvršenih u knjige državljana Opštine Srebrenica poništila je sve upise državljana koji su nastali od prvog januara 2000. godine do 25. marta 2004. godine, koji su predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH.

Komisija je izvršila uvid u knjige državljana koje su izuzete od strane Državne agencije za istrage i zaštitu, a po Naredbi Tužilaštva, te konstatirala da upisi izvršeni nakon stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama, prema kojem se više ne vode matične knjige državljana, izvršeni suprotno zakonskim odredbama.

Međutim, Matični ured Srebrenica nastavio je sa upisima u knjige državljana, iako je činjenično stanje bilo takvo da Zakon ne dozvoljava vođenje knjiga državljana.

Odjeljenje za opštu upravu je, sprovodeći postupak po prijedlogu Komisije, te na osnovu akta Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 08. augusta 2012. godine, te uvidom u matične knjige državljana ustanovilo je da su upisi u matičnoj knjizi državljana za područje Srebrenica vršeni nakon prvog januara 2000. godine i to u jednoj knjizi 1.440 upisa, a u drugoj 281.

Sve osobe čiji se upisi u matičnim knjigama državljana poništavaju, a koja imaju osnov za upis, mogu se obratiti nadležnom Odjeljenju sa zahtjevom za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih.

Uglavnom iz Srbije

Nakon brisanja iz evidencije 1.721 nelegalnog upisa osoba u knjige državljana u Srebrenici, na potezu su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Centralna izborna komisija BiH, izjavio je agenciji Fena Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice.

MUP RS-a treba da eliminiše nelegalne podatke iz CIPS-ove baze, a Centralna izborna komisija iz biračkog spiska, kazao je Duraković.

„Nelegano upisane osobe iz ovog slučaja ne žive u Srebrenici već uglavnom dolaze iz Srbije. Većina su Srbi mada ima osoba i drugih nacionalnosti“, napominje Ćamil Duraković.

Još 2007. godine vođena je istraga, ali je slučaj obustavljen iz nepoznatih razloga, dodaje on.

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” pozdravila je ovakvu odluku, te podsjetila kako je SIPA 2008. godine po naredbi Tužilaštva BiH izuzela sporne knjige državljana i još se vodi istraga o tome kako su ta državljanstva dodijeljena.

„MUP RS-a, odnosno tadašnji komandir policijske stanice Željko Vidović, u službenoj korespondenciji sa Opštinom Srebrenica potvrdio je da su MUP i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS u ovoj opštini vršili planski upis državljana Srbije na području te opštine od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine do 2004. godine“, navodi se u saopćenju ove nevladine organizacije.

Inicijativa smatra da je ovo do sada najveći i najvažniji korak u pravcu osiguranja fer i poštenih izbora u Opštini Srebrenica u oktobru ove godine.

„Pozivamo CIK BiH da sa istom prilježnošću kojom je MUP-u RS dala zeleno svjetlo da krene u policijski progon aktivista naše kampanje, ove osobe ukloni sa biračkog spiska u skladu sa svojim, Ustavom i zakonima BiH propisanim ovlastima“, dodaje se u saopćenju.

Inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ smatra da je ovo samo dio posla, jer su iz knjiga državljana odnosno sa biračkog spiska izbrisane samo osobe koje su državljanstvo stekle od 2000. do 2004. godine.

„Cijenimo da je podjednako velik i do sada neutvrđen broj državljanstava nezakonito dodijeljen u periodu od 1996. do 2000. godine. Stoga, pozivamo nadležne službe Opštine Srebrenica da izvrše reviziju državljanstava u tom periodu i obavijeste javnost o tome koliko je državljanstava dodijeljeno ilegalno u tom periodu i koliko njih kao posljedica toga treba biti izbrisana i sa biračkog spiska“, rečeno je iz ove organizacije.

Registriranje birača

U međuvremenu je 4.500 novih birača bošnjačke nacionalnosti registrirano u Srebrenici, kako bi mogli glasati u toj opštini na općinskim izborima koji će se održati 7. oktobra, ali vlasti Republike Srpske, te predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić osporili su zakonitost te registracije i najavili poduzimanje mjera koje bi mogle dovesti i do poništenja izbornih rezultata.

Vršitelj dužnosti načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, ujedno i nezavisni kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima u BiH kojeg podržavaju bošnjačke stranke, izjavio je kako je u proteklim mjesecima osigurano da na izbore može izaći blizu 6.600 bošnjačkih birača.

“Smatram da će nas ove brojke uvesti u pravičan izborni proces, što je i bio naš cilj”, izjavio je Duraković u ponedjeljak za bh. dnevne novine Oslobođenje.

Pojasnio je kako je prije početka kampanje dodatne registracije birača u Srebrenici bilo prijavljeno tek blizu 2.100 Bošnjaka, što je bilo dvostruko manje u odnosu na srpsko biračko tijelo.

Ranije je CIK odlučio kako u Srebrenici ove godine neće biti izuzetaka, odnosno kako će ondje kao i u svim drugim opštinama moći glasati samo oni građani koji imaju prijavljeno prebivalište.

Zbog specifičnog statusa Srebrenice i velikog broja prognanih iz te opštine, ranije su u njoj mogli glasati svi predratni stanovnici, bez obzira na trenutno prebivalište.

U takvim je okolnostima bilo izvjesno kako bi vlast u Srebrenici prvi put nakon rata preuzele stranke sa srpskim predznakom, što je za Bošnjake bilo neprihvatljivo, pa je stoga i provedena kampanja dodatne registracije birača pod nazivom “Glasaću za Srebrenicu”.

Koordinator kampanje Emir Suljagić ocijenio ju je veoma uspješnom, ali je istovremeno upozorio kako su vlasti RS-a, odnosno lokalna policija, činile sve da taj proces uspore i blokiraju, osporavajući Bošnjacima pravo prijave prebivališta i tražeći dodatne pisane dokaze o ispunjavanju uslova za to.

“MUP RS nije se ustručavao kršiti ustav BiH i državne zakone koji reguliraju prebivalište i boravište”, rekao je Suljagić.

Poništenje rezultata

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je kako je u toj kampanji bilo puno nezakonitosti, te je najavio kako će to tijelo od policije RS zatražiti provjeru biračkih popisa za područje Srebrenice.

Petrić je ocijenio kako je riječ o fiktivnim prijavama, jer je i po deset novoprijavljenih Srebreničana navelo kako stanuje na istoj adresi u istoj kući.

Birački popisi sačinjeni na temelju takvih prijava su nevažeći i to otvara mogućnost poništenja rezultata izbora, kazao je Petrić.

Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” Petrićeve je izjave ocijenila neprimjerenima, optužujući ga da građanima pokušava oduzeti njihova ustavom zagarantirana prava na slobodan izbor mjesta prebivališta.

Bošnjačke su stranke optužile predsjednika CIK-a da provodi politiku vlasti RS-a, odnosno Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Petrić je odbio polemizirati s optužbama na njegov račun.

“Ako neko smatra da sam izišao iz ustavom i zakonom propisanih ovlasti, neka se obrati Sudu”, kazao je Petrić medijima dodajući da mu niko ne može osporiti pravo na lični stav o tome.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Potočarima kraj Srebrenice završen je sastanak predstavnika četiri bosanskohercegovačke političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, o temi opštinskih izbora u Srebrenici. Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica rekao je za Al Jazeeru da je zadovoljan odzivom političkih stranaka i civilnih udruženja. „Ovo je najmanje političko pitanje. Srebrenica je, prije svega, pravno, zatim moralno, a […]

Dan nakon komemoracije i ukopa 520 žrtava genocida u Potočarima, u Srebrenici je pusto. Ljudi koji su se 11. jula došli oprostiti od svojih namilijih, napustili su taj grad i ostali su samo stanovnici, sa svojim svakodnevnim aktivnostima i brigama.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO