Požari napravili štetu od pet milijardi eura

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Faruk Mekić, gostujući u programu Al Jazeere, kazao je kako će u konačnici šteta od požara širom Bosne i Hercegovine biti ogromna.

“Ova šteta će iznositi više od 10 milijardi maraka”, kazao je, između ostalog, Mekić, te istakako kako svi nivoi vlasti u BiH već od sutra moraju početi raditi na planovima obnove područja pogođenih katastrofom.

Požar na trebinjskim brdima sastavio se s požarima iz pravca ljubinjske opštine, pa je požarnu liniju, zbog dužine, nemoguće kontrolirati.

“Očekuje se da u nedjelju poslije podne po ovom požarištu djeluju ruski ili helikopteri Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine)”, izjavio je načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite (CZ) Radoslav Prelo.

Trebinjski vatrogasci ponovo su stavili pod kontrolu požar u rejonu Diklića, u Popovom polju, koji se tokom noći rasplamsao.

I dalje je aktivan, ali pod kontrolom, požar iznad Nudola, na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Situacija na području pojedinih sela u Ljubinju zahvaćenim požarom je dramatična i ugrožene su i kuće na tom prostoru.

Vatra je na tri lokacije, potvrdio je komandir Vatrogasne jedinice Ranko Radić.

“Imamo tri izuzetno velika požara koj ugrožavaju kuće i vatra se primakla na 50 metara u selima Žabica, Gornja Ivica, Plani Doli i s druge strane selu Vlahovići”, rekao je on.

Teško kod Mostara

Kritična požarna linija je i u selu Krtine, koje graniči s trebinjskom opštinom.

Radić napominje da se situacija mijenja svake sekunde.

Vatrena stihija u ostalim hercegovačkim opštinama u nedjelju ujnutro ne prijeti objektima.

Helikopter OSBiH počeo je u nedjelju ujutro gasiti požar na području Boračkog jezera kod Konjica, a nastoji se spriječiti širenje vatrene stihije prema požarištima na Rujištu.

Komandir Vatrogasne jedinice Konjic Zdravko Knežević rekao je da helikopter odlično obavlja posao, iako ima otežanu vidljivost, jer se nad Boračkim jezerom spustio gust dim.

On je dodao da bi helikopter, koji nosi blizu 2.500 litara vode, trebao biti angažiran nekoliko sati, te da će, zavisno od situacije, možda raditi i u poslijepodnevnim satima.

Na području Rujišta kod Mostara stanje je i u nedjelju teško, jer su se aktivirali novi požari, koji se šire prema Bijelom Polju.

Vatra sa područja Konjica nekotrolirano se širi prema Nevesinju i Mostaru, zbog čega se strahuje da bi se požari mogli spojiti i izazvati katastrofu u Hercegovini.

Gori kod Srebrenice

Čeka se dolazak ruskog helikoptera, koji bi u nedjelju trebao pomoći najugroženijim područjima u Bosni i Hercegovini.

Stanje u opštini Srebrenica je alarmantno, zbog nemogućnosti lokaliziranja šumskih požara, ali i izbijanja novih.

Požar u naselju Zalazje se u subotu stalno širio, a sa istočne strane gorjelo je brdo Kvarc na kojem je vatrom zahvaćen i TV repetitor pa su građani ovog područja od jutra bez radio i TV signala.

Tokom večeri vatrena stihija zahvatila je kompletno brdo i visok plameni stub primjećivao se iz Srebrenice. Osim na Kvarcu, požar se širi i u naselju Zalazje. 

“Pokušavamo spriječiti širenje požara prema naseljima. Nažalost, naše mogućnosti su male, jer se radi o nepristupačnom i miniranom terenu“ izjavio je Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Srebrenice.

Gašenje ovih požara jedino je moguće iz vazduha i u Srebrenici se nadaju da će helikopter EUFOR-a, koji je u subotu djelovao na području općine Bratunac, u nedjelju pomoći u neutralisanju vatrene stihije u Srebrenici.

Izvor: Agencije


Povezane

Vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom koja prijeti jednom prigradskom naselju, a gusti dim se spustio i u gradsko područje.

17 Jul 2012

Prašuma Crna Poda van opasnosti, dok vatra prijeti okolini Trebinja, Gacka, te planini Igman pokraj Sarajeva.

15 Jul 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO