Crnogorsko tužilaštvo opstruira istragu

Đukanovićeva sestra isplaćivana je za navodne konsultantske usluge Telekomu (Reuters)
Đukanovićeva sestra isplaćivana je za navodne konsultantske usluge Telekomu (Reuters)

Podgorički sedmičnik Monitor tvrdi da crnogorsko Tužilaštvo opstruira istragu u slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma zbog glavnih aktera tog koruptivnog posla Mila Ðukanovića, Duška Kneževića i još nekolicine povezanih osoba.

Monitor podsjeća da je kompanija Sigma Inter corp, preko koje je isplaćivana Ðukanovićeva sestra Ana Kolarević za navodne konsultantske usluge Telekomu, u vezi s biznismenom Duškom Kneževićem, jer je predsjednik te kompanije Branko Krtinić i direktor budvanskog Montenegroexpressa, firme koju je privatizirala Kneževićeva Atlas grupa.

“Knežević je, dakle, pored Fieste Investments LTD, povezan s još jednom kompanijom, preko koje je, prema navodima američkih istražnih organa, uplaćen mito za uljepšavanje ugovora o privatizaciji crnogorskog Telekoma”, objavio je sedmičnik.

Crnogorski Telekom je 2005. godine prešao u ruke mađarskog Matava, kasnije Deutsche Telecoma (DT).

Prvo ročište zbog slučaja Telekom zakazano je za 27. august u New Yorku.

DT je za poravnanja već platio 95 miliona dolara američkim finansijskim vlastima.

Američki istražni organi i jedna advokatska kompanija, koju je angažirao Magyar Telecom, koja je istraživala sumnjive ugovore u ovoj privatizaciji, utvrdila je da je 4,47 miliona eura za korupciju u privatizaciju Telekoma Crne Gore otišlo na račune Fieste i firme Activa, dok je ostatak od ukupno 7,3 miliona eura uplaćen Sigmi i kompaniji Rawleigh Trading SA.

Sudsko poravnanje

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC), kako se ukazuje, utvrdila je da je Magyar Telecom sklopio dva gotovo identična ugovora s konsultantima, koje komisija naziva Fiesta i Activa ugovori, vjerovatno po imenima kompanija, navodno za pomoć u kupovini dodatnih akcija od manjinskih akcionara.

Sigma Inter corp, prema njujorškom privrednom registru, osnovana je 7. augusta 2000. godine.

“Prema evidenciji američkog registra, Sigma je bila aktivna skoro deset godina, a onda je ugašena u januaru 2010. godine, kada su američki istražitelji već utvrdili veze te kompanije i advokata, sestre jednog visokog crnogorskog zvaničnika s kriminalnim radnjama tokom privatizacije Telekoma”, navode u tekstu Monitora.

Uz sudsko poravnanje i plaćanje globe od 95 miliona dolara uoči Nove godine, tim činom su Nijemci i Amerikanci, na neki način, i u Crnoj Gori počeli s pisanjem prve presude za korupciju i organizirani kriminal na najvišem nivou.

“Crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću, zarobljenom tužiocu i narodnoj miliciji, dakle, ostavljen je lakši dio posla: da privedu pravdi učesnike ovog koruptivnog posla, koji su bili logistika ili akteri višegodišnjih jalovih istraga”, zaključuje crnogorski sedmičnik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO