CG: Upitno trošenje novca za zaštitu manjina

Podjela blizu pola miliona eura za projekte kojima se štite prava manjina u Crnoj Gori izazvala je brojne kontroverze u javnosti.

Dio nevladinih organizacija (NVO) i političkih partija optužio je nadležni Fond da nezakonito i netransparentno dijeli novac.

Dok u Fondu tvrde da je sve prema zakonu, druga strana najavljuje krivične prijave, javlja iz Podgorice novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

U Građanskoj alijansi već drugu godinu zaredom nezadovoljni su raspodjelom sredstava iz Fonda za zaštitu manjinskih prava.

Njihov projekt nije prošao, kao i blizu 60 drugih, jer se, navodno, ne bavi manjinskim, nego ljudskim pravima.

Tvrde da je pola miliona eura iz budžeta podijeljeno nezakonito i netransparentno.

Milan Radović iz Građanske alijanse je rekao: “Fond u kontinuitetu radi u tajnosti, zatim nelegitimnost, jer je članovima Fonda istekao mandat.”

Direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Safet Kurtagić izjavio je: “Nisu kvalifikovani da se jave na naše konkurse, a kada ih odbijemo, oni dižu prašinu, buru i prave odijum prema našim odlukama.”

Fond je 2008. godine osnovala Skupština. Upravni odbor ima 15 članova, od čega su šest predsjednici nacionalnih manjinskih savjeta Srba, Bošnjaka, Hrvata i Albanaca.

Radović tvrdi da upravo njihovi projekti uzimaju većinu novca iz Fonda. Uprava institucije tvrdi da je sve zakonito.

Konflikt interesa

“Dodjeljuju se sredstva uvijek istim ljudima, odnosno prisutan je konflikt interesa, gdje predsjednici tih komisija ocjenjuju svoje projekte i onda je potpuno jasna ovakva lista. Uglavnom su tu organizacije koje su bliske članovima odbora”, tvrdi Radović.

Kurtagić je dodao: “Kada se o njihovim projektima radi, odnosno o projektima za koje mogu biti zainteresovani, oni nemaju pravo glasa ni rasprave o tome.”

Od 212 prijavljenih sa zahtjevom od 2,5 miliona eura, sredstva iz Fonda ove godine dobilo je 85 projekata.

Među njima su različiti TV programi, filmovi, manifestacije, knjige, novine, pa čak i prilaz jednom groblju.

Za svaki se na kraju dostavlja finansijski izvještaj. To, ipak, nije učinjeno u mnogim slučajevima, tvrde u Građanskoj alijansi.

“Da se odobravaju sredstva organizacijama koje nisu podnijele finalni izvještaj za prošlu godinu, što je eliminatorni uslov i prostor za djelovanje tužioca. Nažalost, Tužilaštvo za sada ne reaguje”, rekao je Radović.

Kampanje partija

Dok Građanska alijansa najavljuje novu krivičnu prijavu i spor pred Upravnim sudom, opoziv odluke o raspodjeli sredstava i raspuštanje odbora traži i stranka Pokret za promjene, jer se, kažu, sredstva zloupotrebljavaju za izborne kampanje manjinskih partija.

“Ne vidimo razloga zbog čega se to ne bi odložilo dva mjeseca, do konstituisanja novog skupštinskog saveza, koji će onda kontrolisati trošenje sredstava Fonda za manjine”, izjavio je Koča Pavlović iz Pokreta za promjene.

I dok se optužbe o nezakonitosti i konfliktu interesa ponavljaju iz godine u godinu, u Fondu tvrde da niko nije favoriziran i da je ispunjenost prethodnih ugovora bila uslov za nove.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO