Zadarski demineri: Mina ima, para nema

Četrdesetak pirotehničara izašlo je u subotu na ulice Zadra, kako bi mirnim protestom upozorili na nedostatak novca za deminiranje Hrvatske.

Više od 700.000 kvadratnih metara u Hrvatskoj i dalje je pod minama, no to nije spriječilo Vladu da u budžetu uštedi upravo na deminiranju.

Kažu da demineri u svom poslu mogu pogriješiti samo jednom.

Ovi su sve više mišljenja da su pogriješili i kada su odabrali ovaj poziv.

Posla ima napretek, ali nema novca.

Za potrebe deminiranja u budžetu za 2012. godinu Vlada Hrvatske je izdvojila nešto više od 39 miliona eura.

Pirotehničari su upozoravali da to nije dovoljno, no Vlada je ostala gluha na njihoven zahtjeve.

Kažu da je njihov položaj sve gori.

“Već pedesetak kolega pirotehničara je zbog neimanja posla za njihove tvrtke otišlo na burzu rada. Još dvjestotinjak pirotehničara ovog trenutka ne radi, jer su na čekanju. Ukoliko se nešto drastično ne riješi, u vrlo skorom vremenu, to je sudbina gotovo svih pirotehničara u Hrvatskoj, sa svim onim negativnim posljedicama koje će to imati na razminiranje”, rekao je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Opasno, opasno…

Nezadovoljni demineri dijelili su turistima letke, kako bi ih upozorili da je preko 700.000 kvadratnih metara u Hrvatskoj još uvijek pod minama.

“Svjedoci smo da su političari spremni pozdraviti dobre rezultate od turizma koje ostvaruju domaći ljudi, ali nisu spremni da učine podlogu da se tim turistima pruži nešto, prije svega sigurnost. Turistički sadržaji su nešto drugo”, kaže Goran Maras, otpušteni deminer.

“Opasno, opasno… Ne dopada mi se, a dugo vremena treba da se to ukloni”, veli Juraj, turista iz Slovačke.

Zbog posljedica tržišne utakmice, nemaju sve firme koje se bave deminiranjem dovoljno posla.

Zato sindikati traže da se oblast regulira novim zakonom o deminiranju, kojim bi se omogućilo zadržavanje postojećih radnih mjesta i stečenih prava.

Mnogi su pirotehničari kod kuće na minimalcu, a čak i oniima koji izlaze na teren plata je neizvjesna.

Nikad se ne zna

„Za plaću ne znamo, jer plaća varira koliko imamo radnih dana. Više radnih dana – veća plaća, a vidite, ako je veća zagađenost minama… mi nemamo veću plaću”, rekao je deminer Ivica Vojniković.

Biserka Jukić jedna je od oko 4.500 stanovnika mjesta Poličnik, u okolici Zadra, kojoj prijete mine.

Dok obrađuje zemlju oko kuće, društvo joj prave njene dvije unučice, koje nikad ne ispušta iz vida zbog neposredne blizine minskog polja.

“Kupili su, dolazili su pirotehničari, ali normalno da uvik ostane iza toga, to uopće nisi siguran. Tako da ti dite tamo ode opet, nikad se ne zna, ako ne sada, kada bude odraslije, uvik može na to naić”, priča Biserka Jukić.

Od 1991. godine do danas gotovo 2.000 ljudi u Hrvatskoj stradalo je od mina.

Do sada je poginulo i 37 deminera.

Prema procjenama sindikata, ako se deminiranje u Hrvatskoj nastaviti odvijati trenutnom dinamikom, zemlja će, umjesto 2019, kada je predviđeno, od mina biti čista tek 2032. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Hrvatskoj su otprilike 743 kvadratna kilometra minsko sumnjivog područja, a na njemu živi blizu 800 hiljada ljudi. Ove godine vlada je smanjila novac iz budžeta namijenjen za deminiranje. Zbog toga u pitanje dolazi i nacionalni projekat, prema kojem bi Hrvatska trebalo da bude potpuno očišćena od mina do 2019. godine. Prilog Ivane Brkić.

Published On 07 Mar 2012

Da bi do 2019. godine problem bio riješen, potrebno je svake godine izdvojiti 40 miliona eura.

Published On 14 Aug 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO