Balkan: Više od milijardu eura štete od suše

Od približno 1,5 miliona hektara obrađene površine u Hrvatskoj, samo oko 18.000 je pokriveno sistemima za navodnjavanje (Reuters)

Nezapamćena suša koja je pogodila Balkan nanijela je žestok udarac poljoprivredi, napravivši ogromne gubitke jednoj od najsiromašnijih regija Evrope, koji, prema procjenama, premašuju milijardu eura.

Protekle sedmice temperature u jugoistočnoj evropskoj regiji često su iznosile više od 40 stepeni Celzijua, a kiša nije padala u većini područja.

Nakon što je bila pogođena izrazito teškom zimom, s veoma niskim temperaturama i rekordnim snježnim padavinama, Bosna i Hercegovina se sada bori s najtoplijim ljetom u proteklih 120 godina, od kako se bilježe ovakvi podaci.

Sead Jeleč iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine kazao je za AFP kako se procjenjuje da su agrarni gubici ove države između 30 i 40 posto.

“Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u Bosni  Hercegovini je blizu milijardu eura, a sada možemo reći da će gubici iznositi blizu 300 miliona eura”, istakao je Jeleč.

Suša je posebno pogodila usjeve kukuruza, ali i voćnjake i livade.

Vanredno stanje

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) procjenjuje kako će gubici ove države iznositi više od 134 miliona eura, kazao je predsjednik ove komore Matija Brlošić.

Nekoliko regija je proglasilo vanredno stanje, a među njima je i istočni dio Slavonije, glavna poljoprivredna regija Hrvatske, gdje je suša uništila usjeve.

“Slavonija je bukvalno uništena. Kulture posijane u proljeće su u katastrofalnom stanju, a gubici se procjenjuju između 60 i 100 procenata”, naveo je Brlošić.

Od približno 1,5 miliona hektara obrađene površine u Hrvatskoj, samo oko 18.000 je pokriveno sistemima za navodnjavanje.

Gubici u Srbiji, prema procjenama, blizu su milijarde eura, navodi izvor iz Vlade.

Najgore je prošla Vojvodina na sjeveru, koja se često naziva “srbijanskom žitnicom”. gdje se procjenjuje da će proizvodnja ispuniti tek polovinu od uobičajenog.

Paket mjera

Više od milion hektara je pogođeno, većinom zasijanih žitaricama, kukuruzom i sojom, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede te pozvalo Vladu da usvoji paket mjera pomoći farmerima i njihovim usjevima.

Srbija je pogođena najtoplijim ljetom od 1887. godine, temperature premašuju 35 stepeni više od 50 dana.

Do petka je više od 250 požara bjesnilo širom države, a najgore je na Zlatiboru.

Žetva će na Kosovu donijeti 20 posto manje prihoda od uobičajenog, kazao je Safet Gerxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova, a slični gubici se očekuju i u Makedoniji.

Dugi periodi bez kiše izazvali su ozbiljne poremećaje u opskrbi vode širom regije, a Srbija je uvela redukcije u nekoliko gradova.

U Čačku stanovnici pet sati dnevno imaju tekuću vodu u domovima.

Izvor: Agencije