Slabi sistemi navodnjavanja u regiji

Zemlje u regiji imaju slabo razvijen sistem za navodnjavanje.

U Srbiji se navodnjava tek dva posto obradivog zemljišta. Kako izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, država nema novca da započete projekte navodnjavanja završi, a sredstva će se ponovo tražiti od Svjetske banke. 

Postoji sistem za navodnjavanje, takozvani kap po kap. Njegov vlasnik Dejan Ilić iz Banata, vodu do lubenica dovodi iz bunara. Država ga ne pomaže, jer je mali poljoprivrednik. Kaže da bi ovog ljeta bez tog sistema njegov posao potpuno propao.

“To je prava stvar, jeste malo skuplje, ali se ove godine pokazalo baš super, nema motor, upališ i samo pustiš i on sam radi”, kaže Ilić.

Dejanov rođak, Steva Ilić, ne navodnjava. Kaže da je suncokret jedva preživio. Kiše u Banatu nije bilo tri i po mjeseca, a tako nešto on ne pamti. Nada se da će država zemljoradnike bar za sjetvu pomoći sa “malo regresiranog goriva”. 

“Ako nam budu dali, nekako ćemo da se izvučemo, ako nam ne daju, biće jako teško”, kaže Steva Ilić.

Loše stanje i u Hrvatskoj i BiH

Ratar Milivoja Petrovića ima tri staklene bašte koje navodnjava iz bunara, ali i pored toga kaže da je njegov paradajz sve manji. 

U Vojvodini, suša je najviše pogodila kukuruz, soju i suncokret. Stručnjaci kažu da će hrane za ljude i stoku biti, ali će izvoz biti mnogo manji.

Koliko je ove godine suša bila jaka najbolje se vidi na kukuruzu, tek na svakom drugoj stabljici nalazi se po jedan plod, koji i ne izgleda baš najbolje.

Situacija sa navodnjavanjem u regiji nije bolja.

U Evropi se u prosjeku navodnjava čak 17 posto obradivih površina. U Srbiji svega dva posto, u Hrvatskoj 0,5 posto, u Bosni i Hercegovni 0,3 posto.

U Privrednoj komori Srbije kažu da postoje tri velika sistema za navodnjavanje, ali da nisu do kraja završeni.  Zbog krize, ratova i sankcija, 147 hiljada hektara na koje dolazi voda su urušeni, a sada nema para da se takav projekt nastavi.

Milan Prostran iz privredne komore Srbije je kazao: “Država Srbija nema finansijske mogućnosti da nosi ceo taj posao u smislu sopstvenih izvora, očigledno je da se moraju otvarati kreditne linije i prema mojim informacijama i neke razgovore koje sam lično imao, Svetska banka će biti spremna da to uradi.” 

Izvor: Al Jazeera