Tabla Aćif-efendije bit će uklonjena

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vrijeme Drugog svjetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru grada (Al Jazeera)

Ministarstvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu, izjavio je sekretar Vlade Veljko Odalović.

Nakon postavljanja sporne table, Vlada Srbije naložila je resornom Ministarstvu pravde i državne uprave da utvrdi prijedlog mjera o tom pitanju.

“Nalaže se određenoj lokalnoj samoupravi da postupi i ukloni ono što je izazvalo stvarno ozbiljne probleme. Ta mera je već naložena. Mislim da je rok za to 30 dana”, kazao je Odalović za RTS, prenosi B92.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vrijeme Drugog svjetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pješačkoj zoni, na mjestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

Ceremoniji je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koga su vlasti poslijeratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i strijeljale 21. januara 1945. godine.

Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića.

Izvor: Agencije