Švicarska ažurira zahtjeve za azil

Tokom jula je zabilježeno 83 posto zahtjeva za azil iz Makedonije, te 68 posto iz Srbije (Reuters)

Švicarske vlasti saopćile su u četvrtak da je većina zahtjeva za azil iz određenih evropskih zemalja lažna i da će od sada biti obrađeni u roku od 48 sati.

Glasnogovornica Federalnog ureda za migracije (ODM) Gaby Solozy rekla je da do sada nije bilo određenog roka za obradu zahtjeva.
ODM u saopćenju ističe da je odluka o ubrzanoj proceduri donesena zbog vala zahtjeva iz zemalja tzv. bezviznog režima, posebno iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Solozy je navela da, prema podacima prijemnih centara, većinu zahtjeva podnose Romi, ali da novouvedena mjera nije usmjerena ni na jednu od etničkih grupacija.

Prema podacima ODM-a, tokom jula zabilježeno je 83 posto zahtjeva za azil iz Makedonije, te 68 posto iz Srbije.

‘Bezbijedne zemlje’

Od 4.593 zahtjeva za azil u periodu između januara 2011. i jula 2012. godine iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije odobreno je samo 20 posto.

ODM naglašava da državljani navedenih zemalja imaju “veoma malo šanse za dobijanje azila u Švajcarskoj”, te da se su u tim “bezbijednim zemljama” garantira adekvatna zaštita od krivičnog gonjenja.

“Skoro svi podneseni zahtjevi bili su bez osnova i zatrpali su prijemne centre u Švicarskoj. Ne možemo pomoći azilantima koji podnose zahtjeve iz jasno neosnovanih razloga. Ti azilanti vrlo brzo moraju napustiti Švicarsku”, ističe se u saopćenju ODM-a.

U saopćenju se precizira da se 48-satna procedura primjenjuje u slučaju da nema potrebe za daljom istragom, te da je moguće i podnošenje žalbe Federalnom administrativnom sudu.

Izvor: Agencije