Ruski helikopter gasit će požare u BiH

Helikopter Ruske Federacije angažiran na gašenju požara u Srbiji u petak će biti upućen u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj se vatrena stihija širi na brojnim lokacijama.

Vijeće ministara BiH  također je uputilo zahtjev Hrvatskoj za kanadere i helikoptere. Uglavnom gori šuma, a na nekim mjestima vatra prijeti i naseljima.

Požar i u Srbiji

Gotovo 100 hektara šume gori na Zlatiboru, na jugozapadu Srbije, a probleme vatrogasnim ekipama stvara jak vjetar.

Požar gasi više od 100 vatrogasaca iz cijele Srbije i tri helikoptera. Osim vjetra, problem je i veoma nepristupačan teren. 
 
Kuće nisu ugrožene vatrom, ali je, zbog velike koncentracije dima, evakuirano nekoliko starijih ljudi.
 
U Srbiji je ju srijedu zabilježeno 246 požara, a svi  osim onog na Zlatiboru su lokalizirani do jutra.
 

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Sanel Kajan, ruski helikopter u stanju je ponijeti pet tona vode, a bit će angažiran na gašenju požara u zemlji gdje je vatrena stihija, prema preliminarnim procjenama, izazvala 20 miliona eura štete šumskom fondu.

Vatrogasne službe na nekim područjima uspijevaju lokalizirati požare, ali veliki dio terena koji je zahvatila vatra je nepristupačan i jedino je moguće gašenje iz zraka, izvijestila je reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić.

Na području Konjica proglašeno je vanredno stanje, a alarmantno je na područjima Bratunca i Srebrenice.

Helikopter Oružanih snaga BiH u jutarnjim satima u četvrtak pomogao je u gašenju požara u Bratuncu.

Nepristupačan teren

“Ako bude mali broj sati aktivnosti helikoptera ne vjerujem da će biti neke pomoći”, kazao je načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović. “Tako da ćemo pokušati sa civilnom zaštitom Republike Srpske da napravimo neki dogovor da postoji mogućnost većeg broja sati djelovanja na ovom prostoru, kako bi se požari sanirali do kraja, a onda da opština uz pomoć lokalne civilne zaštite i vatrogasnog društva obezbijedi dežurstvo u toku 24 sata da se ne bi manji požari širili.”

U opštini Srebrenica, gdje gori oko stotinu hektara šume, nalaze se i zaostale mine, a na helikoptere se još čeka.

“Od jutros su gore pripadnici teritorijalne vatrogasne jedinice sa dva vozila i pokušavaju da stave požar pod kontrolu, da ne dopuste da se požar proširi preko lokalnog puta Zalazi-Srebrenica”, kazao je Hasudin Mustafić iz Civilne zaštite Opštine Srebrenica.

Na helikoptere čekaju i na području Trebinja, gdje kuće nisu ugrožene, ali je ekološka šteta velika.

Kako je sa područja Boračkog jezera nedaleko od Konjica izvijestio Kajan, na tom mjestu aktivan je najveći lokalni požar, koji gori na nepristupačnom terenu.

U gašenje požara uključeni su vatrogasci i radnici Šumarstva Prenj.

Izletnici svjedoče o stalnoj borbi s vatrom, a mještani strahuju od vatrene stihije, dok su u blizini aktivna još tri požara.

Izgorjela šuma u Konjicu 

Na području Mostara, također gore dva velika požara – na  izletištu Rujište, gdje gori šuma bogata endemskim drvetom, te podno planine Velež, koji se zbog vjetra širi u nekoliko pravaca.

U mjestu Bjelasica kod Gacka aktivan je požar koji ne prijeti kućama, a gori i u Ljubinju, te u općini Perovići na području Nevesinja.

Kako je izvijestio Kajan, samo u Konjicu, gdje je u srijedu ugašen požar uz pomoć helikoptera EUFOR-a, izgorjelo je više od 3.000 hektara borove šume.

Prema riječima načelnika Općine Konjic, Emira Bubala, vrijednost izgorjele šume jednaka je vrijednosti pet kanadera.

Helikopteri Oružanih snaga BiH ne mogu stalno gasiti požare zbog nedostatka benzina.

“Rebalans budžeta je moguć, ali je procedura komplicirana”, kazao je Kajan.

Kako navode u Ministarstvu sigurnosti BiH, protivpožarne mjere prvo moraju dogovoriti općine, pa kantoni, entiteti, a tek onda država.

Vlada Federacije BiH najavila je da razmatra kupovinu kanadera.

Izvor: Al Jazeera