Praljak u Hagu ostaje bez advokata

Praljak se u aprilu 2004. predao, zajedno s petoricom bivših političkih i vojnih čelnika bh. Hrvata (EPA)

Slobodan Praljak uložit će žalbu na odluku Haškog suda kojom mu je naloženo da vrati iznos od gotovo 3,3 miliona eura koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) isplatio za troškove njegove odbrane, kazala je u četvrtak njegova braniteljica Nika Pinter.

“Žalba će se uložiti zato što činjenični navodi nisu točni”, kazala je Pinter o odluci, koja za Praljka znači da ostaje bez branitelja kojeg omogućava Sud.

Sekretarijat Suda odlučio je da Praljak treba obeštetiti ICTY i to najkasnije za 90 dana od dana kada je obaviješten o ovoj odluci, jer je istragom utvrđeno da raspolaže dostatnom ličnom imovinom za pokrivanje troškova odbrane.

Bivši general Praljak, koji se u aprilu 2004. dobrovoljno predao, zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, čeka prvostepenu  presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine.

Šestorica bh. Hrvata optužena su za zločine u BiH počinjene prema optužnici u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja samoproglašene Herceg-Bosne, koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja “velike Hrvatske”.

Izvor: Agencije