Poljoprivrednici primaju pomoć zbog suše

Vlada Srbije predložila je 15 mjera za ublažavanje posljedica suše. Mjere predviđaju i adekvatnu intervenciju države na tržištu, kako bi se očuvala stabilnost cijena, opskrbe, te finansijska pomoć poljoprivrednicima čije je zemljište pogođeno sušom.

Država će osloboditi poljoprivrednike financijskih obaveza ili će te obaveze prolongirati.

Osim toga, odlučeno je da odmah, sa 130 miliona eura pomognu obnovu poljoprivrede. Visina štete koju je suša nanijela ratarskim kulturama samo u Vojvodini iznosi oko 50 posto. Procjena ukazuje da će urod u 2012. biti umanjen za oko pet miliona tona, odnosno oko 100 miliona eura.

“Sredstva će biti pronađena, imamo obećanje ministra finansija i svih ostalih ministarstava da će sredstva biti pronađena prije svega u racionalnijoj preraspodeli sredstava koje su do sada korišćene u budžetu”, kaže ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, kazao je za Al Jazeeru da novac koji je predvidjela Vlada Srbije neće nadomjestiti materijalne gubitke nastale zbog posljedica suše.

Rast cijena

“U nedostatku dovoljne ponude osetićemo rast cena koje će potrošači morati da plate”, rekao je on.

“Neće moći da poprave štetu koja nastaje u voćarsko-vinogradskoj industriji zbog suše. Šteta u ovoj godini produžiće se na štetu u narednoj proizvodnoj godini u voćarstvu i vinogradarstvu.”

Ševarlić je dodao da ukoliko Srbija ne sačuva stočni fond u narednoj godini, mogla bi trajno postati zemlja koja uvozi stočarske proizvode.

“Vlada bi mogla da se više fokusira na stvaranje nove proizvodnje za agrarnu 2012-3 godinu i posebno da obezbedi dugoročni program novih sistema za navodjavanje”, rekao je Ševarlić.

Izvor: Al Jazeera