Makedonija: Veliki test za koaliciju

Hoće li  vladajuća koalicija u Makedoniji preživjeti, glavno je pitanje posljednje dvije sedmice u toj zemlji. Posebno je napeto od srijede nakon što je premijer Nikola Gruevski priznao da su uskoro mogući parlamentarni izbori. 

Kako je iz Skoplja izvijestio reporter Al Jazeere Stefan Goranović, izjava Gruevskog da je u vladajućoj koaliciji na djelu kriza i da prijevremeni izbori nisu isključeni, uzburkala je strasti u makedonskoj javnosti.

Iako su ga novinari u četvrtak čekali pred Fondom za zdravstvo, u nadi da će govoriti o mogućim izborima, Gruevski nije bio raspoložen da govori za medije.

“Deo vladajuće koalicije smatra da je politička kriza krenula iz Ministarstva odbrane, kada je ministar Fatmir Besimi položio cveće na spomenik pripadnicima Oslobodilačke narodne armije, koja se borila protiv makedonske vojske u konfliktu 2001.”, javlja Goranović

Sa time se ne slaže koalicioni partner VMRO-a, albanska Demokratska unija za integracije, koja ne želi izbore. Na pitanje Al Jazeere gdje je rešenje za političku krizu u zemlji, glasnogovornik DUI-a spominje prijedlog zakona koji regulira status učesnika u konfliktu.

Jednostrani potezi

“Jednostavno, kako je prenesen u medijima, za nas je neprihvatljiv i iznosimo svoj stav da takvi jednostrani potezi koji ne samo da problematizuju osjetljivo pitanje ranjenih i poginulih u ratu 2001., nego otvaraju jedno drugo pitanje, a to je majorizacija jedne etničke zajednice koja postoji već deset godina nakon potpisivanja okvirnog sporazuma”, rekao je glasnogovornik DUI-a Bujar Osmani.

Dio opozicije tvrdi kako je uvijek za izbore, ali Branko Crvenkovski kaže: “Oba ključna koalicijska partnera, jako često, kao i u ovom periodu, upotrebljavaju, da ne kažem zloupotrebljavaju određena pitanja vezana za međuetničke odnose, na jedan dnevnopolitički način, za sitne političke poene. Međutim, zaboravljaju, nisu svjesni da prouzrokuju ozbiljno narušavanje međuetničkih odnosa, tolerancije i povjerenja. To je neodgovorno ponašanje.”

Politički analitičar Arsim Zekoli kaže kako posljednja politička kriza nije iznenađenje. Po njegovom mišljenju, vlast se za izbore sprema već dugo.

“Ako biste mi dozvolili, ja bih rekao da predstavlja snijeg u decembru. Kada tokom čitave godine, vodite non stop jednu predizbornu kampanju, gradite neke ulice i politički vokabular koji postoji na političkoj sceni ukazuje na to da su se vlasti spremale za izbore. Mada, ja ne vjerujem da će izbori biti tokom jeseni. Najvjerovatnije će biti ono što smo očekivali, usklađeni i lokalni i parlamentarni izbori u martu”, rekao je Zekoli.

Ukoliko makedonska Vlada izgubi podršku u Parlamentu, Sobranje glasa o samoraspuštanju, a izbori moraju biti raspisani u roku od 60 dana.

Izvor: Al Jazeera