Građani Luke Plomin protiv termoelektrane

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić ponovio je kako se ide u izgradnju trećeg bloka Termoelektrane Plomin u Istri i to na ugljen.

Čačić kaže da će to biti najveća investicija u Hrvatskoj, vrijedna 800 miliona eura.

Međutim, kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, brojni građani protive se izgradnji termobloka u njihovom susjedstvu.

Kad Mirko Marković izađe iz svoje kuće u Luci Plomin, prvo vidi dimnjake. On nema dvojbe – ni plin, ni ugljen.

“Ja bi najrađe sve to zrušit’. Jer ja sam bil tu kad je to polje bilo poljoprivredno, ja sam tu skakal po njivama. Evo sad šta je. Jer nas se nikad niš ni pitalo”, kaže Marković.

U zaseoku iznad termoelektrane je tek nekolicina starijih mještana. Kažu, smeta im za zdravlje, iako sva mjerenja pokazuju da nema onečišćenja.

Ema Fruk, stanovnica Luke Plomin je uvjerena: “Škodi, smeta, sigurno da smeta svima. Svima smeta!”

Referendum

“Ja ga ne bi’ ni blizu, ja ga ne bi’ ni spominjao. I ovako smo zatrovani! Onako ćemo bit komplet. Njima je lako reć’, mi ki ovde teško dišemo, još ćemo teže”, smatra Andrija.

“Mještani u Luci Plomin uvjereni su u jedno, o izgradnji trećeg bloka termoelektrane u njihovu mjestu njih nitko ništa neće pitati. Ipak, u Istarskoj županiji sve su glasniji zahtjevi za referendumom”, javlja Kiseljak.

U gradu Labinu, nastalom na nekadašnjim rudnicima upravo za prvu termoelektranu u obližnjem Plominu, kažu da su investicije u energetici nužne. Ali, žele termoelektranu na ekološki prihvatljiviji plin, jer ugljen se ionako u Labinštini više ne kopa, već se uvozi. Gradonačelnik je iz stranke Istarski demokratski sabor, čiji je stav da građani trebaju odlučiti na referendumu.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika kaže: “Svjesni smo da tehnologija ide naprijed i da se maksimalno koriste elementi zaštite okoliša, zaštite ljudskog zdravlja, ali to treba doć’, objasnit’ građanima, reć’ koje su namjere, a ne silom i zanemarujući predstavnike vlasti, ali i građane.” 

Izgradnjom novog bloka termoelektrane, zatvorila bi se prva termoelektrana, Plomin 1. Nova bi imala četiri puta veću snagu od nje. Prostorni plan Istarske županije ostavio je mogućnost izgradnje nove termoelektrane, ali na plin. Zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišić kaže da nisu dobili objašnjenje zašto se forsira ugljen.

Šira analiza

“Tražimo jednu širu analizu utjecaja na okoliš. Smatramo da bi jedan takav objekt mogao dovesti u pitanje 50 posto turizma, kad govorimo o Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ako dolazi do nekakvih zagađenja”, kazao je Grubišić.

Za udrugu Zelena Istra, cijela dosadašnja procedura, javna rasprava i procjena o utjecaju na okoliš bila je farsa. Jer, rješenje o prihvatljivosti za okoliš još nije izdano, a potpredsjednik Vlade već najavljuje izgradnju i poziva investitore.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre je bila ogorčena: “Ispada da se uopće nismo trebali truditi, da radimo cijeli taj postupak kad je on znao da će se to graditi bez obzira na potencijalno negativne učinke. Znači, to se ne bi smjelo događati, politika ne bi smjela utjecati na postupak procjene utjecaja na okoliš. Živimo u državi koja ne samo da je neuređena, nego vrlo malo drži do onoga što misle njeni građani.”

Zelena Istra najavljuje da će podnijeti tužbu na Upravnom sudu, jer projekt kakav se najavljuje nije u skladu s prostornim planom.

Izvor: Al Jazeera