Za makedonsku željeznicu 46,4 miliona eura

Modernizacija saobraćajnog sistema će podstaći trgovinsku razmjenu između Albanije, Makedonije i Bugarske (Reuters)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je zajam makedonskoj državnoj željeznici od 46,4 miliona eura za modernizaciju pruge između Kumanova i Beljakovca, saopćila je ova finansijska institucija.

Rok otplate zajma je 15 godina, a četiri miliona eura za izradu projekta, pripremu tendera i implementacionu pomoć osigurala je agencija Evropske unije (EU) za investicije na Zapadnom Balkanu.

U saopćenju se navodi da je projekt praćen investicijom od 175.000 eura u upravljanju energetskim sistemom, koju je dala Inicijativa za centralnu Evropu.

“Poslije završetka kompletnog Koridora 8, Makedonija će dobiti kraći put do luka na obali Crnog mora. Očekuje se da će to dati podsticaj regionalnoj ekonomiji, jer će olakšati protok saobraćaja”, izjavila je direktorica odjeljenja za transport u EBRD-u Sue Barrett.

Svi će imati koristi

Daljim razvojem ovog saobraćajnog koridora crnomorska obala u Bugarskoj bit će povezana s jadranskom obalom u Albaniji, dodaje se u saopćenju.

“Industrija, trgovina i generalno ljudi – ne samo u Makedoniji, nego duž čitave rute – imat će koristi od nove željezničke linije kada ona bude dovršena”, izjavio je Claudio Viezzoli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

On je dodao da će modernizacija saobraćajnog sistema podstaći trgovinsku razmjenu između Albanije, Makedonije i Bugarske i poboljšati veze sa susjednim zemljama, kao i komunikaciju s ostalim evropskim državama.

Očekuje se da će ovaj projekt stimulirati reforme u drugim oblastima, poput usklađivanja cijene željezničkih usluga s pravilnikom EU-a i komercijalizacije periferne imovine makedonske državne željeznice.

Izvor: Agencije