Policijska akcija zbog slovenske banke

Hrvatski i slovenski kriminalisti pretražili su šest adresa na području Zagreba i Zadra te 12 na području Maribora i Celja, u sklopu zajedničke istrage o korupciji u KBM Projektu, hrvatskoj tvrtki kćeri Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), saopćila je slovenska policija.

Prema pisanju slovenskih medija, policija istražuje sporne poslove nekretninama u kojima je Mariborska banka izgubila milione eura, a koruptivni poslovi omogućili su tvrtki 3Lan da pokuša kupiti slovenski list Večer, vjerovatno kako bi i iz njega izvlačila novac.

Kako je još prije nekoliko mjeseci objavio list Dnevnik, iz banke se novac izvlačio preko KBM Projekta, koji je od 2006. do 2009. godine kupovao fiktivna hrvatska poduzeća, osnovana samo radi te prevare.

Pritvorena jedna osoba

Preduzeća bi dobivala milionske kredite od mariborske banke za kupovinu zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji. Potom bi, nekoliko mjeseci kasnije, zemljište preprodali KBM Projektu za dvostruku cijenu.

Istražitelji sumnjaju da je banka tako oštećena za najmanje 30 miliona eura.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, slovenska policija privela je bivšeg predsjednika Uprave NKBM-a Matjaža Kovačića i još dvoje ljudi. U pritvoru je zadržala jednu osobu.

“Da budem konkretniji, obavili smo 12 istraga. S njih deset smo završili, dok su dvije istrage kod gospodarskih subjekata još u tijeku”, kazao je Robert Slodej iz Nacionalnog istražnog ureda Slovenije.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO