Gruevski spreman na prijevremene izbore

Gruevski ne priželjkuje prijevremene izbore, ali je spreman za njih ukoliko DUI povuče takav potez (EPA)

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je krizu u vladajućoj koaliciji, te izrazio spremnost na prijevremene izbore, iako ih ne priželjkuje.

Tvrdi da je kriza rezultat promjene u ponašanju rukovodstva Demokratske unije za integracije, vladajuće partije makedonskih Albanaca.

Odnosi u koaliciji su zategnuti nakon što je makedonski ministar obrane Fatmir Besimi položio cvijeće u kumanovskom selu Slupčane, na spomenik bivše Oslobodilačke narodne armije, koja je 2001. vodila borbe protiv makedonske vojske. Besimi je rekao da žali ako je nekoga uvrijedio gestom koja je trebala služiti pomirenju.

‘Predstava za javnost’

Međutim, Gruevski smatra da se ponašaju nekorektno, što bi mogao biti razlog za prijevremene izbore.

“Mogu biti, ukoliko DUI ocijeni da su potrebni, prijevremeni izbori. Mi ih ne priželjkujemo, ali VMRO DPMNE je spremna za takvu opciju, ukoliko DUI povuče takav potez”, kazao je Gruevski.

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji, Socijaldemokratski savez, je navodnu krizu u vladajućoj koaliciji komentirao kao predstavu za javnost.

“SDSM je opozicijska partija. Za nas prijevremeni parlamentarni izbori su uvijek otvorena opcija. Ali, apsolutno nemamo nikakvu namjeru da komentiramo sto puta viđene predstave za javnost ili jeftini teatar između VMRO-a i DUI-a koji izvode zbog dnevno političkih igara”, navode u SDSM-u.

Izvor: Al Jazeera